Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Ako aktualizovať Android

Aktualizácia väčšinou prichádza v tú najmenej vhodnú dobu, keď napríklad hráte svoju obľúbenú hru alebo dychtivo surfujete na webe. Udržiavať softvér v dobrej kondícii ale patrí medzi nutnosť, a aktualizácia sa rozhodne nevypláca ignorovať. Vývojári totiž neustále odhaľujú chyby a hľadajú záplaty, ktoré udržujú prostredie vášho zariadenia bezpečné. Prečítajte si, ako aktualizovať Android, kde zistiť aktuálnu verziu a ako si stiahnuť aktualizácie ručne.



Ako zistiť verziu Androidu

Ak tápete, akú verziu Androidu vo svojom mobile používate, poradíme, kde to rýchlo zistíte. V telefóne si nájdite aplikáciu Nastavenia.

Medzi záložkami kliknite na Informácie o telefóne. Tu sa dozviete nielen presný názov a typ vášho mobilu, informáciu o stave batérie ale práve aj verziu softvéru, ktorú máte stiahnutú.

Z ponuky si vyberte možnosť Informácie o softvéri, kde sa vám zobrazí verzia Androidu, ktorú aktuálne používate.
U niektorých Android telefónov alebo tabletov sa môže postup mierne líšiť. Najjednoduchší spôsob je do hľadacieho riadku napísať „aktualizácie“ a vyjde vám ponuka všetkých dostupných aktualizácií.

Ako stiahnuť najnovšiu aktualizáciu Androidu

Na stiahnutie aktualizácie vás zariadenie väčšinou samo vyzve vo chvíli, keď je nová verzia softvéru dostupná. Väčšinou hláška o stiahnutí nezmizne, ani po vypnutí alebo reštartovaní telefónu.

Ak vám v hlavnej ponuke svieti ikona aktualizácie, stačí na ňu kliknúť a odsúhlasiť jej spustenie. Väčšinou sa vám ukáže aj súpis toho, čo s novou aktualizáciou dostanete. Napríklad ide o lepšie zabezpečenie telefónu alebo zvýšenie výkonu.

Telefón už za vás všetku prácu vybaví, po stiahnutí novej verzie softvéru sa mobil aj sám reštartuje. Potom už len stačí zadať PIN a odomknúť telefón a môžete ho používať, ako ste zvyknutí. Okrem niektorých zmien v používateľskom prostredí väčšinu aktualizácií ani na prvý pohľad nespoznáte.

Tip: Aktualizácie do mobilu sťahujú pomerne veľké množstvo dát. Než ju spustíte, uistite sa, že máte zapnutú Wi-Fi.

Ako Android aktualizovať ručne

Pokiaľ vám ikonka oznamujúca nutnosť aktualizácie zmizne, alebo chcete mobil aktualizovať ručne, je to tiež veľmi jednoduché. Rovnakou cestou cez Nastavenie sa dostanete do záložky Aktualizácia softvéru. Tu stačí kliknúť na Stiahnuť a inštalovať a prebehne rýchla kontrola dostupných aktualizácií.

Ak je pre váš telefón aktualizácia dostupná, potom si ju môžete stiahnuť. Ak máte softvér aktuálny, tak vám mobil žiadnu aktualizáciu neponúkne. 

Hoci aktualizácia Androidu vydáva Google, o tom, kedy novú verziu softvéru dostanete, rozhoduje typ telefónu aj váš operátor. Na začiatku roku 2023 Google predstavil Android 14. Väčšina telefónov ale novú aktualizáciu ešte vôbec nedostala.

Najskôr sa totiž nový softvér testuje v beta verzii a je dostupný len pre niektoré zariadenia. A až potom je dostupný na stiahnutie. A to ani nie na všetkých zariadeniach av rovnakom čase. Niektoré telefóny s Androidom tak na vyššiu verziu už neaktualizujete.

Tip: Niekedy môže stiahnutie aktualizácie blokovať napríklad plná pamäť. Pred spustením skúste uvoľniť miesto napríklad tak, že si dokumenty, fotky alebo väčšie súbory zazálohujete na externý disk.

Prečo nie sú všetky aktualizácie Androidu dostupné na všetkých zariadeniach

Ak používate telefón s Androidom, tak ste si najskôr všimli, že podpora aktualizácií býva obmedzená a nemôžete donekonečna aktualizovať na vyššie verzie. Prípadne sú vám aktualizácie úplne zakázané. To môže mať niekoľko dôvodov.

  • Hardwarové požiadavky – niektoré aktualizácie vyžadujú od zariadenia vyššie požiadavky. Napríklad pri prechode na Android 13 musí mať zariadenie 64-bitový procesor. Staršie telefóny, ktoré ho nemajú, si aktualizáciu nestiahnu.
  • Obmedzená podpora zo strany výrobcu – operačný systém Android nájdete v mobiloch od viacerých výrobcov. Na rozdiel od systému iOS, ktorý je dostupný výhradne v Apple zariadeniach. Výrobcovia Android telefónov a tabletov ale nie sú nijako zaviazaní k poskytovaniu aktualizácií pre svojich užívateľov.
  • Aktualizácia ovplyvňuje aj operátor – ak si zaobstaráte telefón cez mobilného operátora, potom je dostupnosť aktualizácie aj v jeho rukách. Operátori aktualizácie kontrolujú a schvaľujú podľa svojich požiadaviek a nemusia sa tak dostať ku všetkým užívateľom.

Prečo neodkladať aktualizácie Androidu

  • Zvyšujú bezpečnosť – aktualizácie často vylepšujú zabezpečenie zariadenia a redukujú zraniteľnosti, ktoré môžu viesť k rôznym typom kybernetických útokov. V aktualizovanom telefóne sú vaše dáta a údaje vo väčšom bezpečí.
  • Prináša nové funkcie – s aktualizáciou si do zariadenia stiahnete aj nové funkcie, ktoré umožnia väčšie úpravy v užívateľskom prostredí telefónu. Napríklad nastavenie písma, ikon a celkovej grafiky.
  • Zlepšujú kompatibilitu – rôzne aplikácie môžu mať špecifické požiadavky na softvér. Čím aktuálnejší telefón máte, tým lepšie vám niektoré aplikácie pobežia.
  • Optimalizujú výkon – pravidelnými aktualizáciami zlepšujete výkon svojho zariadenia. Nebude sa treba zasekávať pri spustení aplikácií.
  • Opravujú chyby v softvéri – žiadna technológia nie je úplne bez chyby. Vývojári preto aktualizácie vydávajú aj preto, aby tieto chybky z vášho zariadenia odstránili.

Odporúčané články

Nechcete alebo nemôžete dať za telefón plnú cenu? Prečítajte si článok, kde vám poradíme, ako vybrať repasovaný mobil.