Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Ako vybrať a pripojiť druhý monitor

Ak je váš každodenný chlieb práce za klávesnicou, potom sa časom dopracujete k tomu, že jeden monitor skrátka nestačí. Kto upravuje fotky, strihá videá alebo programuje, bez dvoch monitorov nedá ani ranu. Zďaleka to ale nie je výsada len týchto profesií. Dva monitory vám rozšíria pracovný priestor, zlepšia prehľad a dokážu zvýšiť produktivitu pri práci. Poradíme vám, ako druhý monitor vybrať a ako ho jednoducho pripojiť.

Ako vybrať druhý monitor

Akonáhle začnete surfovať ponukou monitorov, zistíte, že je naozaj z čoho vyberať. Pri výbere vhodného monitora záleží predovšetkým na tom, na čo monitor hodláte využívať.

Iné nároky očakávate od herného monitora, kde si potrpíte na vysoké rozlíšenie a skvelú obnovovaciu frekvenciu. Kde klasický kancelársky monitor vás zaujme hlavne jednoduchosťou pripojenia a priaznivou cenou.

Veľkosť monitora

Na veľkosti pri monitore naozaj záleží. Pokiaľ pracujete napríklad na notebooku a chcete si druhým monitorom rozšíriť pracovnú plochu, siahnite po dostatočne veľkom monitore.

Najčastejšie zoženiete monitory o veľkosti uhlopriečky 24 palcov. To zodpovedá zhruba 60 cm a táto veľkosť vám už zaistí pohodlnú prácu a dostatočný prehľad.

Na takom monitore sa vám budú tabuľky v Exceli tvoriť s ľahkosťou. Ľahko si tiež upravíte fotky alebo zahráte hry a pustíte film. Veľkosť 24 palcov vás skrátka uspokojí pri väčšine bežných úloh.

Rozlíšenie monitora

S veľkosťou monitora súvisí aj rozlíšenie. Ak siahnete po veľkosti monitora 24 palcov, potom je jeho optimálne rozlíšenie Full HD (1 920 × 1 080 pixelov). Čím väčší monitor, tým vyššie rozlíšenie vyžaduje. Len vďaka tomu získate ostrý obraz a sýte farby. Nízke rozlíšenie na veľkom monitore by vám prácu rozhodne neuľahčilo.

Obnovovacia frekvencia

Obnovovacia frekvencia patrí medzi parametre, ktoré pri bežnej práci, prezeraní internetu alebo sledovaní filmov príliš riešiť nebudete. Pokiaľ ale chcete druhý monitor využívať aj na hranie hier, potom sa na obnovovaciu frekvenciu naopak budete pozerať pozorne.

Obnovovacia frekvencia sa totiž stará predovšetkým o plynulé vykreslenie pohybu. A to hlavne pri zložitejších akčných hrách naozaj potrebujete. Ako minimálna obnovovacia frekvencia pre pohodlné a plynulé hranie sa odporúča aspoň 100 Hz.

Konektory monitora

Pred zaobstaraním monitora si skontroluje, akú konektivitu ponúka. Pri väčšine monitorov si vystačíte s HDMI vstupom, ktorý nájdete aj na každom notebooku. Hravo si poradí s Full HD rozlíšením. Odtiaľ pochádza aj jeho názov High Definition Multimedia Interface. Cez HDMI sa ľahko prenáša obraz aj zvuk, a preto patrí k najuniverzálnejším konektorom, ktoré na trhu zoženiete.

Niektoré monitory sú vybavené DisplayPortom, ktorý patrí medzi veľmi kvalitné a často ho nájdete na profesionálnych monitoroch napríklad na prácu s grafikou, fotkami alebo videom. DisplayPort si poradí s väčším dátovým prenosom a vďaka tomu cez neho pripojíte aj monitor s vysokým rozlíšením pokojne 8K a vyšším.

Cena monitora

V neposlednom rade vás bude zaujímať aj cena monitora. Základné monitory na bežnú nenáročnú prácu a prezeranie weboviek zoženiete za pár stoviek. Mrknite napríklad na repasované monitory od 64 €, kde nájdete kvalitné kúsky, ktoré si poradia s každodennou pracovnou rutinou.

Ako pripojiť druhý monitor k notebooku

Druhý monitor ste vybrali a teraz už zostáva ho len pripojiť k notebooku. Nie je to nič zložité a zvládne to naozaj každý. Pozrieme sa na najbežnejšie spôsoby, ako môžete druhý monitor pripojiť.

Ako pripojiť druhý monitor cez HDMI kábel

HDMI port nájdete v podstate na každom notebooku. Vďaka tomu je pripojenie monitora cez HDMI kábel tým najjednoduchším riešením. Pripojením monitora cez HDMI kábel nestrácate v podstate žiadnu kvalitu obrazu ani zvuku. Najnovšie typy HDMI portov si poradia aj s vysokým rozlíšením obrazu.

Jeden koniec pripojíte do notebooku a druhý do monitora. Počas chvíľky máte hotovo.

Ako pripojiť druhý monitor cez DisplayPort

Napriek tomu, že už na trhu nájdete notebooky s DisplayPortom, stále nepatrí medzi štandardnú výbavu všetkých bežných notebookov. Výhodou tohto konektora je vyššia prenosová rýchlosť, poradí si s väčším množstvom dát a vďaka tomu zvládne prenášať obraz vo vysokom rozlíšení.

Pripojenie prebieha prakticky totožne ako pri HDMI kábli. Len konce zastrčíte do iných konektorov.

Ako pripojiť druhý monitor cez dokovaciu stanicu

Ďalším často využívaným spôsobom, ako pripojiť druhý monitor, je dokovacia stanica. Slúži hlavne ako rozšírenie konektorov, ktorých je v notebooku často menej, než potrebujeme. Dokovaciu stanicu spojíte s notebookom a potom už všetko riešite práve cez „dokinu“.

Nájdete na nej ako HDMI port, tak veľmi často aj DisplayPort. Pripojenie druhého monitora potom prebieha v podstate rovnako, ako by ste kábel zapájali priamo do notebooku. Len s tým rozdielom, že ho zapojíte do dokovacej stanice.

Ako nastaviť druhý monitor

Akonáhle máte druhý monitor pripojený, zostáva ho už len nastaviť. Existuje niekoľko možností. Najčastejšie pri pripojení druhého monitora chcete rozšíriť svoju pracovnú plochu. Môžete si ale zvoliť aj možnosť duplikovať. Tú ale využijete skôr pri pripájaní notebooku napríklad k televízii, keď chcete napríklad cez HDMI kábel premietať fotky alebo si pustiť film, ktorý máte v notebooku uložený.

Najjednoduchší spôsob, ako sa dostať do nastavenia druhého monitora je kliknúť na Štart a vyhľadať si záložku Obrazovka.

Najskôr si ujasnite, ktorý monitor bude slúžiť ako primárny a ktorý ako druhý.

 

Kliknutím na možnosť Identifikovať sa vám na oboch obrazovkách zobrazí číslo 1 a 2. Môžete si potom usporiadanie zmeniť podľa seba. Stačí políčka identifikujúce jednotlivé monitory pretiahnuť myšou a zmeniť ich poradie.

Potom už zostáva iba nastaviť možnosť, ako vám má druhý monitor slúžiť. Ak si chcete rozšíriť pracovnú plochu a využívať oba monitory, zvoľte Rozšíriť.

Vďaka tomu si potom medzi monitormi môžete jednoducho presúvať otvorené okná. Na jednom monitore si napríklad dokončíte rozpracované tabuľky a na druhom vybavíte maily.

Odporúčané články

Hľadáte ideálnu mašinu na hranie hier? Prečítajte si naše tipy, ako vybrať herný notebook.
Bojujete s pomalým notebookom? Poradíme vám praktické tipy, ako zrýchliť notebook.
Starý notebook dosluhuje a zháňate náhradu? Spísali sme pre vás návod, na čo sa zamerať pri nákupe repasovaného notebooku.