Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Ako vybrať chytrý mobil pre seniorov: Zamerajte sa na tieto dôležité parametre

Niekto vyberá telefón podľa procesora, niekoho zaujíma kapacita operačnej pamäte. Každá generácia ale používa mobil trošku inak. Preto vyberajte mobil pre staršie ročníky napríklad podľa toho, ako sa im bude držať v ruke alebo či dobre uvidí, kto im volá. Prečítajte si, ako vybrať mobil pre seniorov a na aké parametre sa zamerať.

Vyberte správnu veľkosť a váhu

Úplne prvá vec, na ktorú sa rozhodne pri výbere mobilu pre seniorov zamerajte, je veľkosť telefónu a jeho hmotnosť. Pokiaľ už aj vy máte čo robiť mobil ovládať jednou rukou, predstavte si staršieho človeka, ako s ním bojuje.

Keďže starší ľudia väčšinou radšej volajú, než píšu správy, budú najskôr častejšie telefón držať pri uchu.

Telefóny, ktoré vážia okolo 200 g už sa celkom prednesú. Ideálne je pozerať sa na mobily s váhou okolo 100-150 g. Medzi najľahšie chytré telefóny patrí napríklad iPhone Mini s váhou okolo 135 g.

S váhou súvisí aj veľkosť displeja. Väčšie telefóny nemusia nutne znamenať ťažší telefón. Záleží na komponentoch, z ktorých je mobil vyrobený. Pokiaľ prevažujú materiály ako napríklad kov alebo sklo, bude telefón ťažší.

Aj staršia generácia Čechov postupne prechádza z tlačidlových telefónov na inteligentné. Podľa posledných údajov ČSÚ používa smartfón 56 % opýtaných z vekovej kategórie 65–74 rokov. Seniori starší ako 75 rokov potom preferujú smartfón v 24% prípadov. Ešte v roku 2018 používala smartfón len 4% populácie v tejto najstaršej vekovej kategórii.

 

Čitateľný displej je základ

Zatiaľ čo mladšia generácia mobilom bežne platí, sleduje na ňom videá a trávia čas na sociálnych sieťach, pre staršie ročníky predstavuje mobil stále hlavne prostriedok na volanie. Napriek tomu si pri výbere ustrážte okrem veľkosti aj rozlíšenie displeja a jeho čitateľnosť.

Hlavne pri lacnejších telefónoch sa môže stať, že nie sú dobre čitateľné napríklad na priamom slnku a nedá sa u nich tak dobre pracovať s jasom. U iných naopak nájdete napríklad automatické prispôsobenie jasu okolitým svetelným podmienkam. To znamená, že na slnku jas zvýši, v tieni potom naopak zníži. Príliš vysoký jas dlhodobo totiž očiam práve dobre neurobí.

Pokiaľ si staršia generácia chce na mobile čítať správy alebo púšťať videá, väčšinou k tomu bohato stačí HD rozlíšenie.

Rozlíšenie displeja by malo byť úmerné jeho veľkosti. Čím väčší displej, tým vyššie rozlíšenie, aby bol displej dokonale čitateľný. U väčšiny chytrých telefónov ide taktiež nastaviť vlastnú veľkosť písma alebo ikon. To sa hodí predovšetkým pre starších ľudí s horším zrakom.

Nezabúdajte tiež na to, že príliš vysoké rozlíšenie môže spotrebovávať viac výkonu telefónu a tým znižovať výdrž baterky.

Skontrolujte hlasitosť reproduktorov

Kvalita reproduktorov a ich hlasitosť je kľúčová pre ľahké a pohodlné telefonovanie. Zvlášť pokiaľ už prichádzajú problémy so sluchom. Ideálne je si skontrolovať, či je maximálna hlasitosť telefónu dostatočná a naozaj dobre počuteľná. A to napríklad aj keď je v okolí výraznejší hluk.

Pozor si dajte tiež na to, že niektoré aplikácie môžu kvalitu zvuku aj hlasitosť časom ovplyvňovať.

Praktické funkcie pre seniorov

Ak siahnete po smartfóne pre seniorov, môžete využiť aj niektoré funkcie, ktoré im uľahčia život. Prípadne sa postarajú o ich väčšiu bezpečnosť. Nájdete ich ako v telefónoch s Androidom, tak v iPhonoch.

  • Vytvorenie zdravotného ID – do mobilu vložíte informácie o zdravotnom stave, vyberiete vek, alergie alebo napríklad druhy užívaných liekov. Taká ľahko dostupná a digitálna „zdravotná karta“ potom môže pomôcť hlavne v krízových situáciách. Stránku zo zdravotným ID ide totiž zobraziť aj na uzamknutej obrazovke.
  • SOS tlačidlo – táto šikovná funkcia nastaví bočné tlačidlo tak, aby sa človek v núdzi rovno dovolal na tiesňovú linku. Funkcia sa v iPhonoch volá Tieseň SOS a dostanete sa do nej jednoducho cez Nastavenie. Android ponúka niečo podobné. Dostanete sa k tomu touto cestou Nastavenia – Bezpečnosť a núdzové situácie – Tiesňové SOS.
  • Predčítanie textu na obrazovke – šikovná funkcia, ktorá prečíta akýkoľvek text, ktorý na obrazovke označíte. v Nastavenia vyberte možnosť Sprístupnenie, otvorte záložku Zrak a vyberte Predčítanie obrazu. Potom už si môžete nechať prečítať akýkoľvek text, ktorý si na obrazovke označíte.
  • Zlepšenie viditeľnosti – v Nastavenia stačí nájsť Uľahčenie a vybrať Zlepšenie viditeľnosti a môžete si zmeniť všetko od veľkosti ikon, písma alebo nastavenia kontrastu pre jednoduchšie ovládanie mobilu.
  • Upozornenie na zvuk – nové telefóny Samsung ponúkajú tiež upozornenie na externý zvuk. To sa hodí pre všetkých, ktorí horšie počujú. Z mobilu sa totiž stane pomocník, ktorý upozorní napríklad na zvonček. Ale napríklad aj na požiarny detektor. K tejto funkcii sa dostanete opäť jednoducho cez Nastavenie – Uľahčenie – Zvýraznenie pre nepočujúcich.
  • Prevod reči na text – šikovná funkcia, ktorá prevedie hlasovú správu na text. Spustí sa klasické nahrávanie a následne sa záznam prepíše do textu. Namiesto zdĺhavého písania správ tak stačí jednoducho text nadiktovať a potom odoslať.

Repasovaný telefón pre seniorov? Rozhodne áno

Pokiaľ je pre vás pri výbere rozhodujúca aj cena telefónu, potom sa rozhodne oplatí žmurknúť na repasované telefóny. Nezľavíte totiž nič zo svojich požiadaviek na kvalitu a dostanete prakticky nový telefón za oveľa priaznivejšiu cenu.

Repasované telefóny často pochádzajú z predvádzacích akcií a pred tým, než sa k vám dostanú, prejdú dôkladnú kontrolu, opravou, obnovou do továrenského nastavenia. Na prvý pohľad nespoznáte, že nejde o úplne nový telefón. Samozrejmosťou je aj ročná záruka.

Prečítajte si viac o tom, prečo kupovať repasované telefóny av akej sú ich výhody.

Doporučené články

5 důvodů, proč si koupit repasovaný iPhone
Proč kupovat repase
Jak aktualizovat Android