Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Kancelársky, herný alebo All-in-one? Aký počítač si vybrať

Vývojári sa dnes snažia počítače maximálne prispôsobiť koncovému užívateľovi, preto sa od seba jednotlivé PC líšia nielen vzhľadom, ale predovšetkým tým, čo ponúkajú. Kto najviac ocení All-in-one variant a aký je rozdiel medzi kancelárskym a herným počítačom?

Kancelárske počítače: Za málo peňazí veľa muziky

Nenechajte sa zmiasť názvom, kancelársky počítač nie je nutne určený len pre kancelársku prácu. Ocenia ho aj študenti, ale aj ľudia, ktorí nepotrebujú extrémny výkon. Kancelárske počítače sú prispôsobené predovšetkým pre nenáročné aplikácie, ale aj občasné multimédiá. Čo si pod tým predstaviť? Že medzi úpravou excelových tabuliek, písania dokumentov a vybavovania elektronickej pošty môžete sledovať svoj obľúbený film alebo seriál. A počítač si s jeho prehraním bez problémov poradí. Aj keď ho streamujete z niektorej z on-line videoték.

Kancelárske počítače sa cenovo pohybujú v rozmedzí od 250 do 850 €. Záleží na tom, ako veľmi chcete, aby bol PC výkonný.

Drahšie PC 

  • Tieto stroje sú stavané na 24-hodinovú prevádzku pre svoje kvalitné komponenty
  • Výborne zvládne kancelársku prácu
  • Možnosť použiť aj ako grafickú pracovnú stanicu
  • Výhoda je, že používateľ kúpou tohto PC nemusí pre kancelársku prácu dlhé roky nič upgradovať.

Lacnejšie PC

  • Kvalitný kancelársky PC
  • Pre užívateľov bude dostačujúca výhľadovo niekoľko rokov, ale neskôr bude musieť zvážiť upgrade, ako sa bude zvyšovať nárok na kancelárske aplikácie
TIP: Ak tápete pri samotnom výbere a neviete, aké parametre by vás mali zaujímať, prečítajte si náš článok 3+1 tip, ako vybrať stolný počítač.

 
Pozor! Pokiaľ potrebujete na svoju prácu používať náročnejšie grafické programy, ako sú napríklad Adobe Photoshop alebo Adobe Illustrator, dajte od kancelárskeho počítača ruky preč. K bezproblémovému chodu týchto programov totiž potrebujete profesionálnu grafickú kartu a výkonný procesor s minimálne 6 až 8 jadrami.

All-in-one: Zaberie málo miesta, ale zle sa upgraduje

All-in-one počítače predstavujú elegantné riešenie pre tých, čo nemajú miesta nazvyš. Ide totiž o počítačovú zostavu s integrovaným monitorom. Takže žiadne káble a žiadne hľadanie miesta na stolný počítač. Výhodami all-in-one počítačov sú tiež nízka spotreba a výhodná cena, pretože nemusíte kupovať PC a monitor zvlášť.

Obstarávacia cena all-in-one počítačov sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 400 do 6 600 €. Áno, vidíte správne, neprepísali sme sa o nulu. A ako je možné, že je cenové rozpätie také veľké? Odpoveď je jednoduchá: Rovnako ako pri kancelárskych počítačoch, aj tu sa cena odvíja od komponentov, z ktorých sa PC skladá.

A tu sa pomaly dostávame ku kameňu úrazu. U all-in-one počítačov sa veľmi ťažko menia komponenty. Ich výmena sa vám môže hodiť, keď napríklad potrebujete zvýšiť grafický výkon. Takže na rozdiel od ostatných stolných počítačov si nemôžete all-in-one po kúpe prispôsobiť svojim potrebám. Kvôli tomu sa potom predraží aj prípadná oprava.

Herné PC uspokojí aj tie najnáročnejšie gamery

Grafická karta, procesor a kapacita RAM. To je trojica najdôležitejších komponentov pri herných počítačoch. Prečo? Pretože napríklad pri takých hrách, ako sú Assassin's Creed alebo Witcher potrebujete minimálne 16 GB RAM, aby vám hra šliapala ako hodinky. Vývojári hier sa totiž snažia o čo najrealistickejšie vykreslenie prostredia (či už budov, alebo ľudí). Bežné kancelárske počítače majú spravidla pamäť RAM 4GB, čo znamená že by ste si tieto hry nezahrali.

Okrem týchto troch parametrov si postrážte aj kapacitu disku. Tá určuje počet hier a prípadne filmov, ktoré na počítač uložíte.

Kapacita disku  Počet hier    Počet filmov
500 GB 15 100
500 - 900 GB 20 150
1 - 1,5 TB 35 250
2+ TB 50+ 400+

 

Repasovaný alebo nový? Ušetriť môžete aj 2/3 ceny

Zaobstaranie počítača nie je lacná záležitosť. Síce zoženiete modely aj za 250 €, ale u nich je potrebné počítať s tým, že majú obmedzené funkcie. Napríklad náročnejšie počítačové hry na nich nespustíte a na nepretržitú prácu 8 hodín v kuse to tiež úplne nie je. Navyše ich životnosť nie je taká dlhá, ako napríklad pri modeloch z businessových radov. Tie sa vyrábajú z kvalitných súčiastok, a hlavne majú vyšší výkon a sú tichšie.

Businessové rady sú ale dvakrát až trikrát drahšie ako bežné „domáce“ modely. Ako si teda dopriať kvalitu bez toho, aby sa vaša peňaženka musela značne prehnúť? Riešením sú repasované stolné počítače. Tie vykupujeme od firiem, ktoré ich menia za nové modely. Po odkúpení ich naši technici dôkladne skontrolujú, otestujú a pošlú do predaja. Ceny repasovaných počítačov sú až o 2/3 nižšie ako pri nových modeloch. To znamená, že si môžete zaobstarať kvalitu za priaznivú cenu! A samozrejmosťou je záruka 12 mesiacov.

Odporúčané články:

Pozrite si článok s dôvodmi Prečo kupovať repase?
Mohlo by vás zaujímať Ako vybrať herný notebook
Alebo 5 tipov ako zrýchliť počítač