Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Stolný počítač, alebo notebook? Prezradíme vám pre aj proti

Stojíte pred rozhodnutím, či kúpiť stolný počítač alebo radšej notebook? Váhate, ktorý typ zariadenia je pre vás ten pravý? Náš článok vám pomôže sa rozhodnúť. Preskúmame výhody a nevýhody oboch možností a podáme vám užitočné rady, ktoré vám uľahčia váš výber.

Notebook si vezmete kamkoľvek

Notebook je o necelých 40 rokov mladší ako stolný počítač. Prvý predstavil Adam Osborne v roku 1981 a jeden kus stál 100 000 Sk. Odvtedy ušli notebooky veľký kus cesty. Medzi najväčšie výhody notebooku patrí bezpochyby prenosnosť a malá priestorová náročnosť. Notebook si so sebou môžete vziať kamkoľvek bez toho, aby ste ťahali desiatky kíl navyše. Hmotnosť notebookov sa najčastejšie pohybuje okolo 1,5 kg, čo je o kilo menej, než je priemerná váha dámskej kabelky. A aké sú ďalšie výhody notebookov?

Odolnosť: Vyššie modelové rady notebookov sa vyrábajú z odolných kovových alebo horčíkových zliatin. Nemusíte sa tak báť, že by vám niektorý z dielov čoskoro vypovedal službu, čo sa pri nižších modelových radoch, ktoré majú plastové súčiastky, môže stať.

Možnosť dokovania: To, že sa rozhodnete pre notebook, ešte neznamená, že sa vzdáte monitorov a ďalších výhod počítača. Dokovacia stanica vám umožní pripojiť notebook pomocou USB portu k reproduktoru, tlačiarni alebo externej klávesnici. Zároveň váš notebook nabíja, a tak ho nemusíte neustále pripájať do elektrickej siete cez kábel. Stačí zacvaknúť a pri odchode z práce/domu vycvaknúť.

Nie ste závislí od pripojenia k elektrickej sieti: S&počítačom sa bez pripojenia k elektrine nikam nepohnete, zato notebook si môžete vziať kamkoľvek a batéria vám vydrží na jedno nabitie až 8 hodín v kuse .

Ak sa potrebujete zorientovať v ponuke, prečítajte si článok typu notebookov. 

 

 

Stolový počítač si môžete poskladať na mieru

Aj počítač už môže byť skladný. Zatiaľ čo prvý stolný počítač vážil 27 ton a zabral plochu 167 metrov štvorcových, dnes už sa vám zmestí pokojne do vrecka. Samozrejme samotný počítač, v zmysle základnej dosky a procesora, vám nestačí a potrebujete k nemu monitor, klávesnicu a myš, ale aj tak môže byť táto zostava priestorovo nenáročná.

Najväčšia výhoda stolových počítačov oproti notebookom je tá, že si ich môžete zostaviť na mieru. Komponenty si môžete meniť podľa svojej potreby, čo pri notebookoch obvykle nie je možné. Máte možnosť napríklad pridať grafickú kartu, HDD alebo navýšiť pamäť RAM. A stolné počítače majú aj ďalšie výhody:

Nižšia cena: Tento bod je trochu sporný, pretože obstarávacia cena za samotný stolný počítač je síce nižšia ako pri notebooku, ale na druhú stranu musíte ešte pripočítať cenu za monitor, myš, klávesnicu a prípadne reproduktory. Tieto komponenty vás vyjdú na zhruba 4-5 tisíc, pokiaľ sa uspokojíte so „zlatým stredom“. Ale môžu násobne narastať, ak siahnete po nadštandardných modeloch.

Možná non-stop prevádzka: Kým pri notebooku sa vám môže stať, že sa prehreje, pri stolnom počítači sa toho báť nemusíte. Kvalitné komponenty sú prispôsobené non-stop prevádzke, takže je stolný počítač ideálnym variantom, ak ho chcete mať zapnutý neustále, čo sa vás týka, ak kupujete stolný počítač napríklad na non-stop prevádzkareň benzínky, do serverovne apod. Tiež vám umožní nepretržite hranie počítačových hier, a to v tej najlepšej kvalite.

Rozhodli ste sa pre kúpu stolného počítača, ale neviete si rady s výberom? Prečítajte si 4 tipy, ako vybrať stolný počítač.

 

Nový alebo repasovaný?

Ak ste sa rozhodli, či dáte prednosť notebooku, alebo siahnete po stolnom počítači, čaká vás rozhodnutie, či kúpiť úplne nové zariadenie, alebo zvoliť repasované. Výhodou repasovaného tovaru je vysoká kvalita za nižšiu cenu.

A čo to vôbec znamená repasovaný počítač či notebook: Ide o elektroniku, ktorú predajcovia vykupujú od veľkých firiem, ktorým skončil lízing a prechádza na novšie modely. Odborníci potom vykúpený tovar dôkladne skontrolujú, otestujú a pošlú do predaja.

Repasované notebooky a stolové počítače sú najčastejšie z najvyšších modelových radov, takže majú dlhú životnosť, špičkový výkon a vďaka procesu repasu často aj tretinovú cenu. Kúpa repasovaného tovaru je tak ideálny variant, keď sa chcete zmestiť do určitého budgetu, ale nie na úkor kvality. Prečítajte si, na čo sa zamerať pri výbere repasovaného notebooku.

Doporučené články