Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Ako zrýchliť notebook: 5 tipov, ktorými vyhráte na pomalý notebook

Ak vaša ranná rutina vyzerá tak, že zapnete notebook a než sa naštartuje, máte dosť času urobiť raňajkami, vypiť si kávu a skočiť so psom, je niečo zle. Pravdepodobne vás trápi pomalý notebook, ktorému aj spustenie bežných činností trvá dlhé minúty. Zdržuje vás to od práce, ruší pri bežnom surfovaní po internete ao plynulom hraní si môžete nechať len snívať. Prečítajte si niekoľko osvedčených tipov, ako ľahko zrýchliť notebook.

Zmažte, čo nevyužívate: Nepotrebné programy odinštalujte, dáta presuňte na externý disk

Pustiť sa raz za čas do generálneho upratovania ocenia nielen vaše bývanie, ale aj notebook. Časom do neho totiž naťaháte množstvo programov a aplikácií, ktoré prestanete používať.

Padá na ne virtuálny prach, zaberajú miesto a spomaľujú notebook. Platí tu jednoduchá poučka, čo nepoužívate, musí preč.

Ak vám pevný disk neustále hlási plnú kapacitu, svieti na červeno a prehýba sa pod ťarchou nazhromaždených dát, je načase ho dôkladne vyčistiť.

To zvládnete buď ručne tak, že prejdete všetky nainštalované program a tie odstránite, alebo si na pomoct vezmete niektorý z populárnych „čistiacich aplikácií“.

inComputer - ako zrýchliť notebook

Medzi často využívané patria napríklad CCleaner, ktorý zoženiete ako vo free verzii, tak aj v platenej. CCleaner sa chváli tým, že dokáže zvýšiť výkon notebooku až o tretinu a zároveň predĺži aj životnosť baterky.

Výhodou čistiacich programov je, že sa dostanú aj tam, kam by vás nenapadlo sa ani pozerať. Okrem programov prejdú aj nepotrebné súbory, ktoré sa vám do notebooku natiahli ani neviete ako.

Ak sa vám v notebooku hromadí veľké množstvo fotiek, videí a ďalších súborov, naučte sa ich presúvať na externé disky . Notebook nebudete zbytočne zaplavovať, zrýchlite ho, a navyše sa naučíte svoje dáta zálohovať.

Tip: Ak chcete mať prístup k svojim dátam odkiaľkoľvek, z notebooku aj mobilu, používajte cloudové úložisko.</ strong> Ponúka štedrú kapacitu pokojne 1 TB.  Tam si už hravo uložíte všetky fotky, videá a ďalšie dokumenty.

 

Výkon „žerie“ aj prehliadač: Zrevidujte počet otvorených okien

Počas práce si otvorte desiatky záložiek v niekoľkých oknách. Hľadáte informácie, robíte si rešerše do práce alebo do školy, lovíte materiály ukryté v hlbinách internetu. Nové záložky naskakujú, ani neviete ako.

Lenže aj množstvo otvorených okien v prehliadači, má na výkon notebook výrazný vplyv. Zvlášť pokiaľ nemáte doma našliapané delo s dostatočnou RAMkou, tak mu dávate poriadne zabrať.

Rovnako tak viac náročných programov, ktoré chcete naraz spustiť, dokáže notebook spomaliť. Preto si kontrolujte nielen otvorené okná, ale aj spustené programy. Tie, ktoré nepoužívate, alebo vám len bežia na pozadí, pokojne ukončite.

Aké programy vám „žerú“ najviac operačnej pamäte zistíte napríklad cez Správcu úloh, kde zároveň ľahko nepotrebné procesy jednoducho ukončíte.

Tip: Naučte sa pracovať so záložkami. Tým znížite počet otvorených okien a urobíte si v prehliadači poriadok. K dôležitým stránkam nestratíte prístup, ale nemusíte ich nechávať neustále otvorené.

 

Nepodceňujte pravidelné aktualizácie: Optimalizujú výkon notebooku

Vyskočia na vás aktualizácie a odkladáte ich na neskôr? Ignorovanie aktualizácií sa čoskoro odrazí na pomalom notebooku. Pravidelné aktualizácie totiž pomáhajú držať notebook a jeho operačný systém v dobrej kondícii.

Odstraňujú nedokonalosti, pretože vývojári neustále vydávajú tzv. záplaty na chyby v systéme, a bez aktualizácií sa k nim nedostanete. Pravidelné aktualizácie taktiež optimalizujú výkon notebooku, zrýchľujú spúšťanie niektorých aplikácií a zlepšujú životnosť baterky.

Pravidelné aktualizácie strážia aj zabezpečenie vášho notebooku. Ak sa vám totiž systém začne zrazu podozrivo spomaľovať, mohli ste si niekde stiahnuť vírus alebo malware, ktorý násaje výkon vášho notebooku na svoje účely.

 

Udržujte neustále aktualizovaný aj svoj antivírus, ktorý bdie nad tým, či nemáte v notebooku akýkoľvek škodlivý softvér. Môžete k nemu prísť veľmi ľahko. Stačí kliknúť na podozrivý odkaz v maile alebo v správe od kamaráta. Prípadne si ho nevedomky stiahnete pri návšteve nezabezpečených webových stránok.  

Pozor na aplikácie, ktoré sa spúšťajú po štarte

Hneď po zapnutí notebooku sa spúšťa automaticky niekoľko aplikácií a programov. Niektoré sú nevyhnutné na chod notebooku. Iné sa ale zapínajú zbytočne a len spotrebúvajú výkon a spomaľujú notebook.

Kontrolou, aké aplikácie sa pri spustení spúšťa môžete tiež výrazne zrýchliť notebook. Stačí sa pozrieť do Nastavenia, nájsť záložku Aplikácie a vybrať Po spustení.

Zobrazí sa vám zoznam aplikácií, ktoré sa spustia hneď po zapnutí notebooku. Niektoré bežia len na pozadí, iné sa rovno spustia. Nepotrebné aplikácie môžete jednoducho vypnúť. Počítač s menším výkonom totiž dokážu tieto aplikácie zbytočne trápiť.

Na rýchlosť načítania aplikácií a spúšťanie programov má vplyv najmä kapacita operačnej pamäte RAM. Preto keď si vyberáte notebook, mrknite sa na mašiny, ktoré majú aspoň 8 GB RAMky. Pri herných notebookoch sa nebojte zvoliť aj dvojnásobnú kapacitu. Zaistíte si totiž väčšiu plynulosť a rýchlejšie načítanie programov.

 

Vymeňte klasický disk za rýchlejší SSD disk

Predtým hojne využívané magnetické pevné HDD disky čoraz častejšie nahrádzajú rýchlejšie a novšie SSD disky.< /strong> Nemajú žiadne pohyblivé časti, vďaka tomu im nehrozí poškodenie napríklad nešetrným zaobchádzaním.

Preto sa viac hodí do notebookov, ktoré sa často prenášajú. U HDD diskov hrozí aj väčšie riziko poškodenia jeho mechanických častí. Hlavne pri páde. HDD disky sú tiež hlučnejšie, ťažšie a spotrebúvajú viac energie.

Tip: Podrobnejšie porovnanie jednotlivých typov diskov a ich použitie v počítačoch a notebookoch si môžete prečítať aj v samostatnom článku HDD verzus SSD.

 inComputer - ako zrýchliť notebook

Prechod na rýchlejší SSD disk môže vyriešiť problém so spomaleným notebookom. Dáta sa naň zapisujú rýchlejšie v porovnaní s HDD diskom. Výmena disku tak dokáže výrazne zlepšiť výkon notebooku, optimalizovať výdrž baterky a znížiť riziko poškodenia disku.

Ďalšie výhody SSD diskov

  • Tichý chod – notebooky s SSD diskom sú výrazne tichšie. O chode SSD disku vďaka absencii pohyblivých častí ani neviete.
  • Nízka hmotnosť – notebook s SSD diskom sa tak neprenesie. Čo je ideálne hlavne pri notebooku, ktorý si nosíte napríklad pravidelne do práce alebo do školy.
  • Menšia spotreba energie – notebook nemusí neustále visieť na nabíjačke, pretože SSD disk „nežerie“ toľko baterky.

Odporúčané články