HDD nebo SSD


SSD a HDD sú dva typy úložných zariadení, ktoré sa používajú ako disk pre notebook. Musíte sa rozhodnúť, ktorý z nich chcete. Obaja majú svoje pozitíva aj negatíva. Je teda lepšou voľbou SSD alebo HDD? Všetko záleží na vašich potrebách, rozpočte a preferenciách. Ak sa pozriete na samotnú cenu, HDD sú oveľa bezpečnejšie voľbou, ale ak pre vás peniaze nie sú problém, potom SSD sú oveľa lepšou voľbou vzhľadom na ich vynikajúci výkon.


Čo je HDD? 

Technológia pevných diskov je dobre známa a dobre testovaná. Jednotky pevných diskov existujú už viac ako 50 rokov, neustále zvyšujú kapacitu úložiska a znižujú ich fyzickú veľkosť. Ide o skratku jednotky pevného disku a na ukladanie dát využíva magnetizmu. HDD majú rotujúci tanier, ktorý sa otáča vysokou rýchlosťou, zatiaľ čo nad ním je umiestnená čítacia/zapisovacia hlava, ktorá číta a zapisuje dáta na rotujúci tanier. Výkon pevného disku závisí od rýchlosti otáčania jeho taniera. Obvyklý rotačný rad diskov HDD, ktoré sa dnes používajú, je 5400 ot./min až 7200 ot./min.

To, čo robí HDD najvhodnejšími na ukladanie dát, je to, že sú extrémne lacné. Môžu ukladať veľké množstvo dát a tiež vás nebudú veľmi stáť. Cena/GB HDD je oveľa nižšia ako cena SSD. Pokiaľ teda hľadáte lacné úložisko, najlepšou dostupnou voľbou sú pevné disky. Vo vzhľade HDD a SSD nie je žiadny rozdiel. 2,5-palcový pevný disk sa obvykle používa pre notebooky, zatiaľ čo väčší 3,5-palcový pevný disk je vhodný pre stolné počítače.

hp

Klady +
Nevýhody pevných diskov sú výsledkom mechanických častí používaných na čítanie a zápis údajov, pretože fyzické vyhľadávanie a načítanie dát trvá dlhšie ako elektronické vyhľadávanie a načítanie dát. Mechanické časti môžu preskočiť alebo dokonca zlyhať, ak sa s nimi hrubo zaobchádza alebo spadnú. To je problém pri notebookoch, ale pri stolných počítačoch nie toľko. HDD sú tiež ťažšie a spotrebúvajú viac energie ako porovnateľné SSD.

Zápory -
Výhody jednotiek pevného disku spočívajú v tom, že sa jedná o osvedčenú technológiu a sú často lacnejšie ako disky SSD s rovnakým množstvom úložiska. V súčasnej dobe sú HDD k dispozícii aj s väčším úložným priestorom ako SSD.


Čo je to SSD

SSD je krátka forma disku Solid State Drive. Dôvod, prečo sa tomu hovorí, je to, že nemá žiadne pohyblivé časti podobné jednotke USB – používajú rovnakú technológiu NAND. Laicky povedané môžete SSD nazvať veľmi veľkým a prepracovanejším typom USB. Rovnako ako na pamäťovej karte sú informácie na SSD ukladané vo forme mikročipov. Okrem toho, že k dátam nemá prístup mechanické rameno, môže k nim disk SSD pristupovať priamo z mikročipu. To je dôvod, prečo je SSD oveľa rýchlejší ako HDD, pretože vyžaduje menej manuálnej práce na získavanie informácií.

SSD využívajú energeticky nezávislú pamäť. Dokáže uchovať na ňom uložené dáta aj po vypnutí disku. Aj keď všetky typy permanentnej pamäte majú rovnakú funkciu, hovorilo sa, že dáta uložené na SSD sa po niekoľkých rokoch stratia. Dnes to však nie je pravda, SSD disky môžu uchovávať dáta až 200 rokov. SSD má zabudovaný procesor, ktorý sa nazýva radič. Používa sa na vykonávanie rôznych operácií, ktoré súvisia s čítaním a zápisom dát. Čím rýchlejší je ovládač, tým rýchlejšie sú rýchlosti čítania a zápisu dát.

ssd-transparent-png

Klady+

Jednotky SSD poskytujú rýchlejšie časy načítania hier, aplikácií a filmov. Vďaka technológii, ktorú používajú, sú SSD disky ľahšie a lepšie odolávajú pohybu a pádu. Jednotky SSD navyše spotrebúvajú menej energie, čo počítačom umožňuje chladnejšiu prevádzku.

Zápory -
SSD sú novšie technológie, a preto sú drahšie ako HDD. Hoci ich dobiehajú, môže byť ťažšie nájsť veľkokapacitné disky SSD. HDD môžu byť až 2,5-krát väčšie.


Kombinácia
Rozhodnutie aký druh úložného priestoru si vyberiete je čisto na Vás. Či sa rozhodnete pre kúpu samotného disku alebo kúpu notebooku, prípadne stolného počítača už s úložným priestorom. Množstvo notebookov a počítačov ponúka kombináciu oboch diskov, menší SSD pre rýchly systém a inštalované aplikácie a vedľa neho HDD s veľkou úložnou kapacitou pre vaše médiá. U nás tiež ponúkame doplnkovú službu, ktorá spočíva vo výmene existujúceho disku alebo jeho navýšení na požadovanú kapacitu.