Typy notebookov

Všetky notebooky sú vytvorené inak; líšia sa veľkosťou, hmotnosťou, výkonom, funkciami, spôsobom, akým môžu používatelia zadávať dáta atď. Ale všetky sú počítače v malom balení. Notebook zostáva oporou medzi počítačovou elektronikou. Okrem novšieho hardvéru zameraného na výkon sú notebooky životaschopnou voľbou pre tých, ktorí chcú mobilné zariadenie, ktoré dokáže oveľa viac, než je schopný tradičný tablet.


Pojmy notebook a laptop majú tendenciu byť zameniteľne používané ako všeobecný popis. Môžete ich však rozdeliť do menších podkategórií, aj keď sa nie vždy vzájomne vylučujú.

Napríklad ultraprenosný notebook môže byť aj konvertibil (2v1), ktorý funguje ako notebook aj tablet. Veľa zariadení navrhnutých ako tablety tiež môže fungovať ako notebook, ak pridáte klávesnicu. Niektoré sú na to špeciálne navrhnuté, napríklad rad Microsoft Surface. Historicky ľudia delia kategórie notebookov nasledovne:

 

1. Notebook (laptop)

Všeobecný termín pre notebook v plnej veľkosti, ktorý vytvára rovnováhu medzi prenositeľnosťou a funkčnosťou. Oproti stolnému počítaču je uspôsobený na to, aby bol ľahko prenositeľný. Má zabudovaný vlastný zdroj energie (batérie) a malú hmotnosť. Notebook je so stolným počítačom z hľadiska výkonu a funkcií porovnateľný. Pri rovnakom výkone je oproti stolnému počítaču drahšie, je ho však možné vziať všade so sebou a pripojiť klávesnicu aj myš pomocou USB. Rozmery, hmotnosť, displej a mechanika sú na prenášanie optimalizované.

Notebooky sa môžu značne líšiť v celkovej veľkosti a špecifikáciách – rýchlosť procesora, veľkosť disku, pamäť (RAM) a veľkosť obrazovky.

Cenovo sa pohybujú od lacných rozpočtových modelov až po vysoko výkonné produktívne a herné modely.

Fujitsu_CELSIUS_H720_p-3

2. Ultraprenosný notebook (sub-notebook)

Tenké, ľahké notebooky určené na mobilitu sú často označované ako ultraprenosné (niekedy sa im tiež hovorí sub-notebook).

Zachovanie superštíhleho profilu znamená, že musia vyrezať niektoré funkcie, ako sú väčšie porty pripojenia a znížiť počet portov pripojenia. Ich pôdorysové rozmery sú spravidla menšie ako papier formátu A4 a hmotnosť nižšia ako 2 kg. Najmenšie modely vážia asi kilogram. Na rozdiel od notebooku má obvykle mechaniky na výmenné médiá (CD/DVD-ROM) externé, teraz pripojiteľné najčastejšie pomocou rozhrania USB.

uHwBTkc

3. Ultrabook

Ultrabook je termín vytvorený výrobcom počítačových čipov Intel pre špeciálny typ ultraprenosného notebooku. Aby sa prístroj mohol nazývať ultrabookom, musí spĺňať určité kritériá a sadu funkcií, ktoré stanovil práve Intel. Mal by byť tenší ako 1 palec. Ďalším kritériom je dlhá výdrž, ultrabooky nepoužívajú klasický pevný disk, ale hlavným úložným zariadením je SSD disk, ktorý je energeticky menej náročný a taktiež je rýchlejší. Ultrabook ponúkne vysoký výkon bez toho, aby výrazne spotrebovával energiu, čo je veľmi praktické.

Medzi ich silné stránky patrí silná bezpečnosť a ochrana proti krádeži zabudovaná na hardvérovej úrovni. Hoci je pôvodný MacBook Air považovaný za inšpiráciu pre triedu Ultrabookov, v skutočnosti to nie je Ultrabook.

Tieto notebooky sú tenšie a môžu vážiť iba 1,3 kg, ale ich obrazovka sa môže pohybovať okolo 15 palcov. Pracujú na procesoroch s nižším výkonom pre dlhšiu životnosť batérie. Obvykle je ich klávesnica menšia.

dell-xps-15-9550-page-01

4. Chromebook

Chromebooky používajú operačný systém Chrome OS (ktorý je založený na systéme Linux). Tie sú navrhnuté tak, aby fungovali primárne s webovými aplikáciami a dátami ukladanými do cloudu, nie na samotný notebook. Aplikácia je potrebné stiahnuť z Internetového obchodu Chrome. Nedávne modelové rady môžu tiež spúšťať aplikácie pre Android.

Chromebooky sú populárne na niektorých školách a dokonca aj vo firemných skupinách, pretože je k dispozícii mnoho lacnejších modelov a ich minimálna konfigurácia ponúka jednoduchšiu centralizovanú správu a zabezpečenie.

Sú navrhnuté tak, aby vás online dostali čo najľahšie. Vyznačujú sa odizolovaným operačným systémom Chrome OS, ktorý uľahčuje navigáciu, čo z nich robí skvelú voľbu, pokiaľ je váš každodenný výpočet úplne online. Sú to jediné notebooky s prístupom na Google Play (rovnaký obchod s aplikáciami, aké používajú telefóny s Androidom), takže máte prístup k viac ako miliónu aplikácií spolu s hudbou, filmami a knihami.

Dell_Chromebook_11_p-2

5. MacBook

Notebooky Apple prichádzajú v dvoch rodinách - ultratenký MacBook Air a vysoko výkonný MacBook Pro v 13-palcových a 16-palcových veľkostiach (druhý nedávno nahradil 15-palcovú veľkosť). Všetci používajú operačný systém mac OS.

Najnovšie verzie opustili platformu Intel a teraz beží na vlastnej čipovej sade spoločnosti Apple, ktorá integruje všetko do jedného čipu. Apple tak získava úplnú kontrolu nad tesnou integráciou hardvéru a softvéru, čo má za následok výrazné zvýšenie rýchlosti a výdrže batérie.

MacBooky vyzerajú skvele a sú ideálne pre všetko od prehliadania webu až po grafický design. Sú vyrobené z prvotriednych materiálov a obsahujú exkluzívny operačný systém Apple OS X. Pokiaľ hľadáte notebook s výrazným dizajnom a dostatočným výkonom pre rýchle a jednoduché spustenie náročného softvéru, je MacBook ideálny.

macbookAir13_2015-n-3

6. Konvertibil (2v1)

Kombinujú funkcie notebooku a tabletu. Sú tiež známe ako notebooky alebo hybridy 2v1.

Môžu rýchlo prepínať medzi režimom dotykovej obrazovky tabletu a tradičným režimom klávesnice a transformovať sa rôznymi spôsobmi, vrátane mechanizmov odpojenia, posunutia, skrútenia a sklopenia. Väčšina modelov teraz používa metódu skladania, aj keď niektoré majú stále odnímateľné obrazovky.

Vďaka tomu je možné ich používať nielen v režime notebook, ale aj stojan, stan a tablet. Majú dotykový displej a dajú sa využiť pre prácu aj zábavu. 2v1 kombinuje to najlepšie z notebooku a tabletu v jednom zariadení. Pomocou klávesnice môžete písať poznámky, eseje a správy a potom v priebehu niekoľkých sekúnd prevádzať 2v1 na tablet pre prehliadanie webu alebo sledovanie filmu. Všetky zariadenia 2v1 bežia na Windows 10, takže či už notebook bežne používate, 2v1 vám to uľahčí.

Lenovo_X1_Yoga_p-3

7. Tablet ako notebook

Rovnako ako konvertibilné notebooky fungujú ako tablety dvojito, niektoré tablety je možné použiť ako notebook s odnímateľnou klávesnicou. Najvýznamnejšie z nich sú tablety so systémom Windows, ako je vlastný rad Microsoft Surface Pro a menšie Surface Go, ktoré skutočne ťažia z toho, že majú klávesnicu, pretože používajú operačný systém Windows 10. Na rozdiel od zariadenia 2v1 je však možné rýchlo použiť v režime tabletu bez väčšej váhy a väčšej veľkosti klávesnice.

Tablety ako iPad a iPad Pro majú tiež voliteľné odnímateľné klávesnice a je možné ich použiť ako notebook, aj keď používajú mobilný operačný systém Apple iPad OS a fungujú najlepšie s aplikáciami, ktoré podporujú funkcie notebooku. Samsung má tiež niekoľko tabletov, ktoré môžu pridať voliteľnú klávesnicu, ktorá bude fungovať ako notebook, a to v závislosti od modelu pomocou Windows alebo OS Android.

Malé, tenké multitaskingové notebooky, ktoré sa stali veľmi populárne av popularite určite explodovali. Ich displeje sa pohybujú od veľmi malých monitorov po pomerne veľké. Môžu byť použité na plnenie aj profesionálnych úloh, pretože môžu byť naozaj výkonné.

HP_Pro_x2_210_G2-thumb-1

8. Netbook

Netbook bol názov triedy malých a prenosných počítačov určených pre výpočtovú techniku pripojenú k internetu (odtiaľ názov „netbook“). Tieto malé notebooky boli po niekoľko rokov veľmi populárne, pretože boli vykonané lacné, ale nevýhodou bolo, že boli pomalé a znížená cena sa prejavila najmä pri nízkej pamäti RAM, rýchlosti CPU a úložisku. Využívali procesor Intel Atom s nízkym výkonom Intel. V dnešnej dobe nájdete výkonnejšiu náhradu v tabletoch, ultrabookoch a ultraprenosných zariadeniach, najmä v Chromebookoch.

Tieto notebooky sú veľmi malé a lacné, s menej výkonnými procesormi ako nasledujúce notebooky a veľmi malou klávesnicou. Netbook je primárne určený na surfovanie na internete, hodí sa aj na občasné a drobné kancelárske alebo administratívne práce. V súčasnej dobe je na trhu k dispozícii veľké množstvo netbookov od celého radu výrobcov, ktoré sa od seba viac-menej odlišujú vo svojich parametroch.

lenovo-ideapad-flex-5-15IIL05-next-02