Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Na čo sa zamerať pri nákupe repasovaného notebooku?

image-banner-repas

Repasované notebooky predstavujú možnosť, ako si za výhodnú cenu zaobstarať značkový model v najvyšších triedach. Nejedná sa o notebooky, ktoré by patrili do starého železa. Sú to plne funkčné stroje, ktorým stoja za to venovať svoju pozornosť.


 Čo je repasovaný notebook?

Repasovaný notebook sa nerovná bazárovému. Zatiaľ čo na predajných serveroch často spoliehate na informácie od majiteľa a môžete sa ľahko napáliť, repasované notebooky si kupujete od overených predajcov. Ako ti sa k nim dostanú? Najčastejšie sa jedná o vystavený tovar, modely použité na marketingové účely alebo firemné notebooky, ktorým skončil leasing a firmy ich nahradili novšími modelmi.

    Repasované notebooky vždy prejdú pred predajom dôkladnou kontrolou, ktorú vykonávajú odborníci alebo priamo výrobca. Vy sa tak nemusíte obávať nefunkčnosti notebooku alebo prípadných skrytých chýb, ktoré by ste odhalili až po nákupe.

     Výhody a nevýhody repasovaného notebooku

      Jednoznačnou výhodou repasovaných notebookov je ich obstarávacia cena, ktorá je podstatne prívetivejšia ako pri kúpe nového modelu. Veľakrát sa vám podarí ušetriť až dve tretiny z pôvodnej ceny. Ďalšou výhodou je záruka, ktorá sa u jednotlivých predajcov líši, ale najčastejšie je ročná. V prípade problémov tak máte možnosť notebook reklamovať.

        Snáď jedinou nevýhodou môže byť to, že notebook nie je zabalený v originálnej krabici. Ale nie je sa čoho báť, predajcovia používajú notebookové krabice, ktoré spĺňajú podmienky na bezpečné zaslanie.

          Na čo sa pri nákupe zamerať:

          Hlavným parametrom pre vás samozrejme bude typ notebooku a možno aj jeho vzhľad, ale to nie je všetko, na čo by ste sa mali zamerať pri výbere. Po rozhodnutí, či chcete notebook herný, kancelársky alebo snáď notebook pre grafikov, vás medzi parametrami vo výbere ešte čaká:

          1. Operačný systém: : U neho si treba postrážiť najmä licenciu. Práve operačný systém Windows totiž patrí medzi najčastejšie nelegálne používané OS. Notebook by mal mať licenciu, ktorá môže mať digitálnu alebo fyzickú podobu vo forme licenčného štítku.

          2. Procesor: Ten má vplyv na rýchlosť počítača. Pokiaľ patríte medzi milovníkov počítačových hier, siahnite po notebooku s čo najvyššou frekvenciou procesora a po dobrej grafickej karte.

          3. Pamäť RAM: Pamäť RAM ovplyvňuje to, koľko programov do svojho notebooku uložíte a ako rýchlo budú fungovať. 4 GB vám postačí na kancelársku prácu a hranie nenáročných hier. 16 GB zaistí bezstarostný chod náročných programov. A 32 GB vám umožní pracovať s grafikou v tom najvyššom možnom rozlíšení. Pokiaľ si vyberiete notebook s nedostatočnou pamäťou, nemusíte sa báť, dá sa totiž ľahko rozšíriť dokúpením ďalšej pamäte.

          4. Pevný disk: Kapacita pevného disku určuje, koľko do počítača môžete uložiť dát. Veľkosti pevného disku sa pohybujú od 120 GB do 4 TB a vyberať by ste ju mali podľa toho, koľko dát máte v pláne vo svojom notebooku uchovávať. Medzi dáta sa zaraďujú napríklad filmy, videá, obrázky a fotografie, ale aj dokumenty a hry.


          Podčiarknuté sčítané, repasovaný notebook je pre vás ideálnym variantom, ak hľadáte veľa muziky za primerané množstvo peňazí. Aj keď sú notebooky z druhej ruky, nemusíte sa báť ich funkčnosti. A pokiaľ by predsa len niečo nebolo v poriadku, môžete využiť záruku, ktorá je k repasovaným notebookom poskytovaná.