Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Ako sa správne starať o svoj prenosný počítač

Pre väčšinu ľudí je pohodlnejšie mať notebook ako byť pripútaný k pracovnému stolu s prenosným počítačom. Študenti, spisovatelia, obchodníci a podnikatelia sa spoliehajú na svoje notebooky, aby mohli pracovať alebo robiť domáce úlohy, byť v kontakte s priateľmi, robiť si poznámky a analyzovať tabuľky. Keďže výmena notebooku je nákladná, je dôležité vedieť, ako sa oň starať. Je to investícia, ktorá sa môže mnohonásobne vrátiť. Váš notebook dostáva viac zabrať, ako by ste si mysleli. Majte na pamäti, že ak máte notebook, pravdepodobne si ho beriete so sebou na cesty lietadlom, do kaviarne, na nočné výlety a dovolenky. Je pravdepodobné, že pripájate zariadenia a prepínate médiá (disky a flash disky) častejšie ako v počítači. O dôvod viac, aby ste vedeli, ako sa starať o svojho dôveryhodného spoločníka.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám s tým môžu pomôcť. Nie sú to len tipy, ako si nevyliať horúcu kávu, čipsy a kečup na klávesnicu alebo ako nehodiť notebook cez celú miestnosť kamarátovi - mnohé z nich sú návrhy, ktoré by väčšine z nás ani nenapadli.

 

1. Predchádzajte nehodám skôr, ako sa stanú

Ochrana hardvéru notebooku je zvyčajne otázkou opatrnosti. Najčastejším nástrahám sa môžete vyhnúť takto:

- Jedlo a nápoje držte mimo dosahu notebooku.

- Používajte notebook v bezpečných podmienkach (napr. mimo dosahu vody, extrémnych teplôt atď.).
 
- Udržujte notebook mimo dosahu detí a domácich zvierat.

Mali by ste si tiež zvyknúť naň nikdy nič neodkladať (noviny, poštu), pretože ak je na dne hromady, ťažšie predmety - knihy, batohy atď. - by sa mohli nahromadiť. To môže spôsobiť zatlačenie obrazovky LCD na klávesnicu a nakoniec poškodenie obrazovky notebooku. Patrí sem všetko od telefónu až po knihy, riad alebo oblečenie. Notebook by ste nemali umiestňovať do blízkosti zariadení, ktoré vytvárajú silné magnetické pole, ako sú televízory, veľké reproduktory a dokonca aj niektoré špičkové chladničky. Dokonca by ste sa mali vyhnúť tomu, aby ste mobilný telefón položili na notebook, keď sú oba zapnuté.

2. Kúpte si tašku na notebook

Najmä ak ste obzvlášť náchylní na nehody, vhodná taška na notebook zabráni poškodeniu pri drobných pádoch alebo rozliatych tekutinách, keď je notebook zatvorený. Ak často cestujete, možno budete chcieť investovať do špeciálnej tašky na notebook (alebo do batohu so špeciálnym priestorom na notebook). Notebook by ste mali vždy nosiť v kvalitnej taške na notebook alebo v polstrovanom puzdre, ktoré poskytuje ochranu proti pádom a nárazom.

3. Vedieť, ako zaobchádzať s batériou

Bohužiaľ, továrenské batérie notebookov majú zvyčajne skrátenú životnosť, takže životnosť batérie vášho notebooku sa zvyčajne nezhoduje s odhadmi výrobcu. Životnosť batérie sa skracuje zakaždým, keď ju potrebujete nabiť, preto zvážte, či chcete mať notebook pripojený k napájaciemu káblu, kým nebudete potrebovať batériu úplne využiť.

4. Používajte svoj prenosný počítač v ideálnych podmienkach

Pri používaní notebooku sa snažte vytvoriť čo najlepšie podmienky takto:

- Pred použitím notebooku sa uistite, že máte čisté ruky.

- Umiestnite notebook na čistý, bezprašný povrch.
 
- Uistite sa, že je notebook dobre vetraný a že vetracie otvory sú bez prekážok.

- Udržujte prostredie s neutrálnou teplotou.

5. Často čistite svoj notebook

Niekoľko minút čistenia počítača od prachu, nečistôt, úlomkov atď. výrazne ovplyvní životnosť vášho notebooku. Zamerajte sa na tieto oblasti: klávesnica, vetracie otvory, obrazovka. Veko nechávajte čo najčastejšie zatvorené, čo pomáha znižovať množstvo prachu, ktorý sa môže usadzovať na klávesnici, šetrí životnosť batérie a zabraňuje náhodnému rozliatiu kávy - hlavnej príčine poškodenia notebooku.

6. Buďte opatrní pri pripájaní periférnych zariadení

Periférne zariadenia sú položky, ktoré sa pripájajú k notebooku; môžu to byť USB flash disky alebo príslušenstvo, káble slúchadiel alebo reproduktorov, adaptéry a dokonca aj napájací kábel. Mnohé z týchto položiek majú špecifické porty alebo miesta, do ktorých sa zmestia, preto pred pripojením k príslušnému portu venujte pozornosť tvaru a veľkosti konektora položky.

7. Nenechávajte notebook v aute

Nielenže v autách dochádza k veľkým teplotným výkyvom, ktoré môžu poškodiť notebook, ale notebook (alebo taška na notebook) je lákavým cieľom pre zlodeja. Extrémne teploty alebo teplotné výkyvy môžu mať vplyv na prenosný počítač. Ak ste práve priniesli notebook do interiéru po veľmi chladnom dni, nemali by ste ho zapínať, kým sa neohreje a nedosiahne izbovú teplotu. Ak vonku mrzne, môže to chvíľu trvať. Prenosné počítače sa môžu prehrievať ľahšie ako stolové počítače. Nemali by ste ich umiestniť na prikrývku, vankúš alebo iný nerovný povrch, ktorý by mohol zabrániť dostatočnému vetraniu.

8. Vypnite notebook raz za niekoľko dní

Po niekoľkých dňoch nepretržitého používania si môžete všimnúť, že notebook začína pracovať pomaly. Tento problém môžete vyriešiť tak, že notebook úplne vypnete a necháte ho zapnutý 15 minút; to umožní hardvéru počítača odpočinúť si a resetovať sa. Ak sa chystáte cestovať, vyberte všetky disky CD, DVD a flash disky, ktoré by mohli byť v počítači, a riadne ich chráňte. Vypnite aj notebook - neukladajte ho jednoducho do režimu spánku alebo pohotovostného režimu.

9. Uchopte a zdvihnite notebook za základňu

Ak budete notebook dvíhať len za obrazovku, môžete poškodiť displej alebo pánty, ktoré upevňujú displej k základni. Displej sa tiež ľahko poškriabe alebo poškodí priamym tlakom, preto naň netlačte.

 

10. Ochrana obrazovky

Jedným z dôvodov, prečo bude obrazovka počítača vždy špinavá, bez ohľadu na to, ako veľmi si dávate pozor, je, že keď zatvoríte veko, obrazovka sa dotýka klávesov na klávesnici, na ktorých je olej, piesok a prach. Tento problém môžete obmedziť tak, že na klávesnicu pred zatvorením veka položíte tenký kus peny alebo plastu. Obrazovka notebooku je najkrehkejšou a najrizikovejšou časťou notebooku a môže sa ľahko prasknúť a poškodiť. Čistite ho len schválenými výrobkami alebo utierkami na monitor. Nedotýkajte sa obrazovky perami ani žiadnym ukazovákom, ktorý by mohol poškriabať jej povrch.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete udržať svoj notebook v prevádzke a v špičkovom stave počas nasledujúcich rokov, takže nebudete musieť hneď míňať tisíce na jeho výmenu. Ale ak sa tak stane, nebojte sa - my v inComputeru.cz sa o vás postaráme.