Ako si vybrať vhodný počítač

1

Kúpa nového počítača je vzrušujúca skúsenosť. Bohužiaľ, toto nadšenie môže rýchlo opadnúť, ak zistíte, že ste si nevybrali počítač, ktorý potrebujete. Na trhu je niekoľko typov počítačov a možno si kladiete otázku, ako si vybrať ten, ktorý si kúpite. Niektoré počítače, napríklad notebooky, sú malé a prenosné. Ostatné počítače používajú rôzne operačné systémy, napríklad Windows a Mac. Stolné počítače môžu vynikať v určitých funkciách, napríklad pri práci s grafikou alebo hraní hier.

Pri výbere počítača, ktorý by ste si mali kúpiť, zvážte nasledujúce skutočnosti:

Na čo chcete počítač používať

Hlavné funkcie vášho počítača určujú typ počítača, ktorý potrebujete. Včasným určením úlohy počítača si môžete ušetriť veľa peňazí.

  • Budete počítač používať najmä na kontrolu e-mailov a prehliadanie webu?
  • Plánujete na počítači vykonávať značnú časť kancelárskej práce?
  • Máte radi hry a plánujete tráviť väčšinu času na počítači hraním najnovších a najlepších verzií?
  • Ste umelec alebo hudobník? Plánujete používať počítač na vytváranie obrázkov, hudby alebo videí?
  • Budú počítač používať všetci členovia vašej rodiny? Bude váš počítač zábavným centrom v obývačke?

Prenosný alebo stolový počítač

Notebooky sú prenosné a skvelé pre študentov alebo kancelárskych pracovníkov, ale pokiaľ ide o hranie hier, zvyčajne nie sú až tak hviezdne. S notebookmi môžete pracovať prakticky odkiaľkoľvek, kde sa dá nabíjať alebo kde je pripojenie Wi-Fi. Ak vyžadujete prenosnosť, potom je pre vás vhodný notebook. Stolné počítače sú zvyčajne oveľa výkonnejšie ako prenosné počítače, ale môžu byť aj drahšie. Zaberajú tiež podstatne viac miesta ako notebook. Spýtajte sa sami seba, ako chcete byť pripútaní k pracovnému stolu. Ak však chcete flexibilne pridať väčší displej alebo upgradovať iné komponenty (napríklad pridať väčší pevný disk alebo lepšiu grafickú kartu), potom je možno vhodnejší stolný počítač.

 

2

Ak si kúpite stolný počítač, budete potrebovať aj displej, ku ktorému sa môžete pripojiť, aby ste mohli čokoľvek zobraziť, pokiaľ si nekúpite počítač typu "všetko v jednom", ktorý má už zabudovaný displej. Ak ste sa rozhodli pre notebook, musíte zvážiť prenosnosť, napríklad hmotnosť a veľkosť. Väčšia obrazovka je pekná, ale chcete sa vyrovnať s väčšou veľkosťou a hmotnosťou? Čím väčšia je obrazovka (napr. 17 palcov oproti 12 palcom), tým väčší a ťažší je notebook.

Aj keď sú notebooky čoraz výkonnejšie, stolný počítač je stále vhodnejší na aplikácie náročné na grafiku, ako sú počítačové hry, strih videa alebo vykresľovanie animácií. Ak je však prioritou prenosnosť, potom sú vhodnou voľbou notebooky.

 3

Windows alebo Mac

Výber operačného systému závisí najmä od osobných preferencií a skúseností, preto je ťažké odporučiť jeden. Najlepší spôsob, ako zistiť, ktorý z nich je pre vás ideálny, je vyskúšať oba a zistiť, ktorý z nich je pre vás lepší a ktorý bude fungovať s vašimi obľúbenými programami. Ak vaša firma používa najmä počítače Mac, bude pre vás Mac doma pohodlnejší aj na prácu.

Zariadenia Apple uprednostňujú hudobníci a umelci, pretože na nich zvyčajne fungujú programy na tvorbu obsahu oveľa efektívnejšie ako na počítačoch so systémom Windows. Zariadenia Mac sú vo všeobecnosti drahšie ako zariadenia so systémom Windows, hoci bývajú o niečo bezpečnejšie. Keďže počítačov so systémom macOS je menej, hackeri majú menší záujem vytvárať pre ne vírusy. Počítače so systémom Windows majú oveľa robustnejší herný ekosystém, ktorý je pre hráčov určite lepší. Počítače Apple sú zvyčajne drahšie ako rovnako výkonné počítače so systémom Windows a počítače so systémom Windows dokážu spustiť oveľa viac hier.

4

Základné parametre

Keď je čas začať nakupovať, je užitočné vedieť, aké sú základné parametre, aby ste mohli dobre porovnávať.
Pevný disk - veľkosť pevného disku (alebo SSD) určuje, koľko programov a súborov sa naň zmestí, kým sa vám minie miesto. Ak si nekupujete niečo ako Chromebook, kde je cloudové úložisko dôležitou funkciou, počítač s aspoň 500 GB priestoru je dobrým východiskovým bodom. Ak máte veľa hier alebo filmov, ktoré chcete uložiť, mali by ste uvažovať o sekundárnom disku s terabajtom alebo dvoma ďalšieho voľného miesta.
Ďalšou vecou, ktorú treba mať na pamäti pri uvažovaní o úložisku, je zvážiť použitie SSD namiesto tradičného HDD.

Pamäť RAM/pamäť - Ide o špecializované úložisko, ktoré programy používajú na ukladanie dočasných informácií. Ak nemáte dostatok pamäte RAM, programy sa spúšťajú pomaly alebo dokonca padajú. 8 GB je dobrý základný počet pamäte RAM, hoci hráči a grafici budú chcieť aspoň dvojnásobok. 32 GB alebo viac sa odporúča naozaj len v prípade náročnej úpravy videa a do veľkej miery to závisí od konkrétneho softvéru, ktorý chcete používať.

CPU / procesor - Výkon je pravdepodobne najdôležitejším ukazovateľom každého počítača a CPU je jeho srdcom. Existujú dvaja hlavní výrobcovia - Intel a AMD. Najlepšie je mať aspoň dvojjadrový procesor, ale štvorjadrový vám poskytne výrazný výkon. Ak potrebujete trochu viac výkonu na úpravu fotografií alebo videí alebo plánujete hrať najnovšie hry, ideálne je hľadať herný počítač so šesťjadrovým (alebo lepším) procesorom, napríklad Intel i5 alebo i7 alebo AMD Ryzen 5 alebo Ryzen 7.

Grafická karta - Ak práve nehráte hry alebo sa nezaoberáte 3D, pravdepodobne sa nemusíte starať o grafickú kartu. Ak ste však herný nadšenec, grafická karta je nevyhnutnou súčasťou vášho počítača. Grafická karta môže byť najdrahšou súčasťou počítača a je potrebná len vtedy, ak chcete hrať hry.

5