Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Ako vybrať napájací zdroj pre notebook?

Mnoho ľudí sa nás pýta, ako si vybrať napájací zdroj pre notebook. Ak chcete pochopiť, ako si ho vybrať krok za krokom, odporúčame vám prečítať si náš článok. Po jej prečítaní sa stanete odborníkom v tejto oblasti!

S napájacím adaptérom sa zvyčajne zaobchádza menej starostlivo ako so samotným notebookom, čo často vedie k jeho poškodeniu. Zakopnutie o kábel, šliapnutie na zástrčku a kopnutie do zástrčky sú prvky každodenného života napájacích zdrojov, a preto sa ich životnosť končí oveľa rýchlejšie ako životnosť notebooku. V prípade poškodenia kábla alebo zástrčky, prípadne straty zariadenia sme nútení zakúpiť nové zariadenie. Táto úloha sa zdá byť veľmi jednoduchá, ale bohužiaľ to nie je celkom pravda. Dnes vám povieme, čomu musíte venovať osobitnú pozornosť pri výbere nabíjačky pre váš notebook.

Aby sme si správne vybrali napájací zdroj, musíme venovať pozornosť parametrom a typu zástrčky, ktorú by mal mať.

nabĂ­jeÄŤka-5

Vstupné parametre

Tieto údaje ukazujú, pre ktoré typy zásuviek je nabíjačka vhodná. Nejde o typ zástrčky, ale o normu napätia v danej krajine.
Ve Slovenskej republike a takmer v celej Európe je napätie 230 V. Najvyššie napätie 240 V je okrem iného v niektorých afrických krajinách a na Blízkom východe a najnižšie - 100 V v skutočnosti len v Japonsku.

nabĂ­jeÄŤka-1

Výstupné parametre

Tieto hodnoty nás informujú o prúde, ktorý napájací zdroj dodáva do vášho notebooku, a tým určujú, či je nabíjačka vhodná. Údaje pozostávajú z dvoch hodnôt:

  • Napätie zdroja napájania udávané vo voltoch (V) musí zodpovedať hodnote uvedenej na notebooku (teoreticky je tolerancia približne 1 V, ale nie vždy).
  • Prúd meraný v ampéroch (A) je hodnota, ktorá určuje maximálny prúd, ktorým sa môže napájací adaptér nabíjať. Tento parameter by nemal byť nižší ako požadovaný, ale môže byť aj vyšší (podľa zásady, že elektriny nemôže byť príliš veľa). Ak pripojíte napájací zdroj s nižšou rýchlosťou, môžete počítač dokonca poškodiť, pretože komponenty nebudú mať dostatok energie.

Tieto hodnoty vynásobené sebou samými dávajú výkon vo wattoch (W). Rovnako ako v prípade prúdu musí byť výkon rovnaký alebo vyšší, pretože notebook ho automaticky upravuje. V prípade uvedeného modelu môžeme vypočítať, že výkon je 90 W.

Posledná vec, ktorú treba skontrolovať pred rozhodnutím o kúpe nabíjačky, je zástrčka. V závislosti od výrobcu a modelu notebooku nájdete desiatky rôznych typov konektorov. Ak sa nám nepodarí zistiť rozmery zástrčky, jednoducho ju zmerajte pomocou meradla a porovnajte s rozmermi novej napájacej zástrčky. Upozorňujeme, že tieto rozmery sú uvedené v milimetroch (mm).

nabĂ­jeÄŤka-6

Typ zástrčky

Poďme si teda trochu pohovoriť o zástrčkách. Roky konkurencie na trhu s prenosnými počítačmi viedli k veľkému chaosu. Hoci v súčasnosti bežne používame približne 10 noriem vrátane starších notebookov a zriedkavých typov zástrčiek, ich počet sa bude výrazne zvyšovať. Väčšina konektorov má okrúhly tvar, ale existujú aj výnimky, ako napríklad USB v spoločnosti Lenovo alebo osemhranný v spoločnosti Dell. Toto je tabuľka najobľúbenejších konektorov spolu so značkami notebookov, ktoré ich používajú. Prvé číslo je priemer vonkajšieho obvodu a druhé číslo je priemer vnútorného obvodu.

nabĂ­jeÄŤka-2

Ako vidíte, nie je to také jednoduché, nabíjačky Asus môžu mať až 5 rôznych typov konektorov v závislosti od podporovanej série. Ak však vlastníte počítače Apple, je to oveľa jednoduchšie. Doteraz mali nabíjačky MacBookov iba 3 typy konektorov na nabíjanie a každý z nich sa úplne líšil od toho predchádzajúceho. Chronologicky to boli Magsafe 1, Magsafe 2 a USB-C. Tieto napájacie adaptéry nájdete aj na našej stránke.

nabĂ­jeÄŤka-3

Model adaptéra

Väčšina nabíjačiek má vedľa parametrov špecifické označenie modelu, ktoré ich identifikuje. Logicky by to znamenalo, že na nájdenie správnej nabíjačky stačí model, ale je tu komplikácia. Uvedený model sa týka len parametrov, nie typu zástrčky.
Pozrime sa na to s nabíjačkami notebookov HP. Model nabíjačky notebooku HP má tieto parametre:

  • Napätie: 19 V
  • Prúd: 2,31 A
  • Príkon: 45 W.

Týmito hodnotami si môžeme byť istí a každá nabíjačka s takýmto modelom by mala mať presne tieto parametre. Typ zástrčky sa však môže líšiť v závislosti od variantu. V súčasnosti máme v ponuke dve parametrovo rovnaké nabíjačky pre HP. Jeden má konektor 4,5 mm - 3,0 mm s kolíkom a druhý má konektor 7,4 mm - 5,0 mm bez kolíka. Rozdiel je viditeľný voľným okom.

nabĂ­jeÄŤka-4

Čo sa stane, ak použijete nesprávny adaptér?

V ideálnom prípade by ste mali mať rovnaké napätie, prúd a polaritu na adaptéri a zariadení.
Ale čo ak náhodou (alebo úmyselne) použijete nesprávny adaptér na svojom notebooku? V niektorých prípadoch sa zástrčka nezmestí. Existuje však mnoho prípadov, keď sa k vášmu zariadeniu pripojí nekompatibilný napájací adaptér. V každom scenári môžete očakávať nasledovné:

  • Nesprávna polarita - Ak zmeníte polaritu, môže sa stať niekoľko vecí. Ak budete mať šťastie, nič sa nestane a nedôjde k poškodeniu. Ak nemáte šťastie, vaše zariadenie sa poškodí. Existuje aj stredná cesta. Niektoré notebooky a iné zariadenia sú vybavené ochranou proti prepólovaniu, čo je v podstate poistka, ktorá sa vyhodí, ak použijete nesprávnu polaritu. V takom prípade môžete počuť praskanie a dym. Zariadenie však stále môže fungovať na batériu. Váš vstup jednosmerného prúdu sa však zničí. Ak to chcete napraviť, vymeňte poistku ochrany proti prepólovaniu alebo ju dajte opraviť. Dobrou správou je, že hlavné obvody neboli usmažené.
     
  • Príliš nízke napätie - Ak je napätie na adaptéri nižšie ako na zariadení, ale prúd je rovnaký, zariadenie môže fungovať, aj keď nepravidelne. Ak si predstavíme našu analógiu napätia ako tlaku vody, znamenalo by to, že zariadenie má "nízky krvný tlak". Účinok nízkeho napätia závisí od zložitosti zariadenia. Napríklad reproduktor je v poriadku, ale nebude tak hlasný. Sofistikovanejšie zariadenia sa pri zistení podpätia rozkolíšu a môžu sa dokonca vypnúť. Podpätie zvyčajne nespôsobí poškodenie ani neskráti životnosť vášho zariadenia.
     
  • Príliš vysoké napätie - Ak má adaptér vyššie napätie, ale prúd je rovnaký, zariadenie sa pravdepodobne vypne, keď zistí prepätie. Ak sa tak nestane, môže sa zahrievať viac ako zvyčajne, čo môže skrátiť životnosť zariadenia alebo spôsobiť jeho okamžité poškodenie.
     
  • Príliš vysoký prúd - Ak má adaptér správne napätie, ale prúd je vyšší, ako vyžaduje vstup zariadenia, nemali by ste zaznamenať žiadne problémy. Ak máte napríklad notebook, ktorý vyžaduje vstup 19 V/5 A DC, ale použijete adaptér 19 V/8 A DC, váš notebook bude mať stále požadované napätie 19 V, ale bude odoberať len 5 A prúd. Pokiaľ ide o prúd, rozhoduje zariadenie a adaptér notebooku bude mať menej práce.