Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

3+1 tipov, ako si vybrať stolný počítač

Všade sú notebooky! Na stoloch v kaviarňach, na pultoch obchodov. Je to, akoby stolný počítač už dávno neexistoval. Opak je však pravdou. Stále existujú prípady, keď notebook plne nenahradí stolný počítač. Len v minulom roku sa v Českej republike predalo niečo vyše 300 000 stolových počítačov. Nižšia obstarávacia cena a dlhšia životnosť stolného počítača v porovnaní s prenosným počítačom tiež nahráva stolnému počítaču. Na čo sa zamerať pri výbere?


Výber správneho typu stolného počítača

Vedeli ste, že existujú tri základné modely stolových počítačov?

Stolný počítač je ten "klasický" - umiestnený v počítačovej skrini, ktorá je najčastejšie ukrytá pod stolom. Zaberá najviac miesta, ale na druhej strane sa do nej zmestia aj väčšie komponenty. Čo môže byť výhodou, ak si chcete zostaviť počítač na mieru.

Takzvaný all-in-one počítač je vlastne monitor, ktorý má v sebe zabudovaný stolný počítač. Veľkou výhodou je úspora miesta a jednoduché zapojenie.

Treťou možnosťou je Mini PC , ktorý je menšou verziou klasického stolného počítača, ale na rozdiel od nich sa vám zmestí aj do vrecka. S minipočítačom ľahko zvládnete kancelársku prácu. Ak si však kupujete počítač na hranie hier, minipočítač pre vás nie je ten pravý, pretože jeho výkon nie je taký vysoký ako u herných počítačov.

Na čo budete používať stolný počítač?

Stolné počítače majú veľmi odlišné vlastnosti. A mali by ste si ich vybrať podľa toho, na čo budete počítač používať. Na bežnú "kancelársku" prácu nepotrebujete náročnú grafickú kartu. Na druhej strane ju oceníte nielen ako hráč, ale aj ako grafik alebo fotograf.

 

Herný počítač:

Veľká pamäť RAM, výkonná grafická karta a chladenie. Toto sú základné parametre, ktorými sa treba zaoberať pri výbere herného počítača. Ak sa na počítači "zabávate" dlhé hodiny, bez chladenia sa nezaobídete. Konkrétne bez aktívneho chladenia. Pasívny je pre herný počítač nedostatočný.  Dôležitá je aj pamäť grafickej karty, ktorá by mala mať aspoň 6 GB, a pamäť RAM, ktorá sa odporúča mať 32 GB alebo viac. To vám umožní bez problémov spustiť aj tie najnovšie hry a vychutnať si dokonalý herný zážitok.

4011-2_spc-signum-sg1x-tg-rgb-01

Kancelársky počítač:

Na rozdiel od herného počítača nevyžaduje vysoký výkon, ale skôr nízku spotrebu energie a tichú prevádzku. Kancelárske počítače zvyčajne stoja ešte menej peňazí ako herné počítače. Ak teda hľadáte ekonomické riešenie, kancelársky model je dobrou voľbou. Pri výbere sa zamyslite predovšetkým nad procesorom.

Dvojjadrový počítač si bez problémov poradí so všetkými kancelárskymi programami, zatiaľ čo štvorjadrový je dobrou voľbou, ak sa má počítač používať ako domáci počítač na príležitostné hranie hier alebo prezeranie multimediálneho obsahu. Operačná pamäť by mala mať aspoň 4 GB a veľkosť pevného disku by ste mali zvoliť podľa svojich potrieb. Čo sa týka typu disku - "klasický" HDD je lacnejší, ale pomalší. SSD je výrazne rýchlejší, ale samozrejme drahší.

hp-elite-slice-g1-page

Profesionálny počítač:

Ak pracujete ako grafik alebo editor videa, potrebujete stolný počítač, ktorý zvládne požadovaný výpočtový a grafický výkon. Dôležitý je výkonný procesor, ktorý by mal mať ideálne 6 alebo 8 jadier. V profesionálnych počítačoch sa odporúča grafická karta s kapacitou aspoň 16 GB, aby kvalita videí a fotek byla co nejlepší.

i_07_HP_Z8_min_tcm141_2673033_tcm141_2673055_tcm141-2673033

Zamerajte sa na parametre

Procesor:

Procesor je najdôležitejšia časť počítača, vlastne mozog, ktorý sa stará o spúšťanie programov a celkový výkon počítača. Ak si budete vyberať stolný počítač, pravdepodobne sa stretnete s dvoma značkami procesorov - Intel a AMD. Tie zase ponúkajú jednotlivé série, ktoré sa ďalej líšia parametrami (a teda aj výkonom). Od najzákladnejších modelov (Intel Celeron, AMD Sempton) až po špičkové procesory určené pre profesionálne modely a serverové riešenia (Intel Xeon, AMD Threadripper).

Základné parametre, na ktoré sa pri výbere počítača zameriavate, sú frekvencia procesora (zjednodušene povedané, čím vyššia frekvencia, tým vyšší výkon procesora) a počet jadier (čím viac jadier procesor má, tým viac nezávislých operácií môže vykonávať súčasne). Ako už bolo spomenuté, na kancelársku prácu stačí 2- až 4-jadrový procesor.

stahování

RAM:

Dočasné súbory a procesory spustených aplikácií sú uložené v pamäti RAM. Čím väčšia je pamäť, tým viac informácií sa do nej zmestí a tým viac aplikácií môžete mať spustených naraz bez toho, aby sa počítač "zrútil". Na bežnú prevádzku stačí 4 GB pamäte RAM, ale na hranie hier a profesionálne počítače odporúčame aspoň 16 GB.

Grafická karta:

Ten je zodpovedný za kvalitu všetkých grafických operácií - od hier cez videá až po programy CAD. Výber grafickej karty úzko súvisí aj s výberom počítača - herný model si určite zaslúži hernú grafickú kartu (a pravdepodobne na ňu bude pripravený aj z hľadiska výkonu procesora), zatiaľ čo kancelárske grafické karty síce nemajú taký výkon, ale sú lacnejšie a zvyčajne nemajú žiadne špeciálne požiadavky na priestor, výkon alebo napájanie.

 

graficke-karty-main

Pevný disk:

Miesto, kde sú trvalo uložené všetky údaje, ktoré máte v počítači, a ktoré budete chcieť vidieť, keď ho znova zapnete. Dnes si môžete vybrať medzi pevnými diskami, ktoré nie sú také rýchle, výkonné ani odolné, ale jednoznačne vyhrávajú cenou nad modernejšími SSD. Pokiaľ ide o kapacitu, veľkosť HDD v súčasnosti zvyčajne začína na 120 GB a môže dosiahnuť hodnoty v rozsahu TB.

Nové alebo renovované?

Ceny stolných počítačov sa pohybujú od tisícok po státisíce. Ak sa nechcete rozhodnúť, či dáte prednosť dobrej cene alebo kvalite a vysokému výkonu, renovovaný stolný počítač môže byť tou správnou voľbou.

Výhodou renovovaných stolových počítačov je vysoká kvalita za cenu, ktorá je často až o dve tretiny nižšia ako nákupná cena nového modelu. Často ide o špičkové modely, ktoré majú vynikajúci výkon a dlhú životnosť.
Repasované počítače vykupujú veľké spoločnosti, ktorým vypršala doba prenájmu a prechádzajú na novšie modely. Počítače potom skontrolujú odborníci, otestujú ich a odošlú na predaj. Výkonný stolový počítač si tak môže zaobstarať každý.

Naša ponuka repasovaných stolných počítačov