Ako vybrať notebook pre študentov: Repasované zoženiete aj „za pár káčok“

Žiaci a študenti sa dnes bez notebooku prakticky nezaobídu. V čase pandémie si navyše väčšina z nich skúsila domácu výučbu, ktorá overila nielen výkonnosť notebookov a tabletov, ale aj nervy všetkých zúčastnených. Aby bola práca na notebooku čo najhladšia, poradíme vám, ako vybrať notebook pre študentov. Na aké parametre sa zamerať a prečo sa nebáť zaobstarať repasovaný notebook.

Aké parametre sledovať pri študentskom notebooku

Na rozdiel napríklad od herného notebooku, vás pri výbere pre študentov nebude toľko zaujímať akú má grafickú kartu a počet jadier. Na študentskom notebooku by ste mali pohodlne rozbehnúť základné programy, napísať referát alebo seminárnu prácu, surfovať na internete, pustiť si film alebo si zahrať jednoduchšie hry.

Nemusíte rozhodne hľadať nadupanú mašinu za desiatky tisíc. Aj z lacného notebooku totiž dokážete dostať maximum funkcií, ktoré stačí na bezproblémové zvládnutie študentského života.

Cena

Ako prvá vás určite bude zaujímať cena. Zvlášť pre mladších žiakov a študentov sa nevypláca investovať do notebooku zbytočne veľa peňazí.

Drahší a výkonnejší notebook dáva zmysel zaobstarať napríklad pre vysokoškolákov, ktorí potrebujú na notebooku rozbehnúť zložitejšie programy. Venujú sa úprave fotiek, strihu videí alebo napríklad programovaniu.

Ak ale hľadáte mašinu na základnú prácu, potom sa mrknite na študentské notebooky do 300 €. Nájdete tam výkonné notebooky preverených značiek Dell, Asus, HP alebo Lenovo.

Veľkosť displeja a rozlíšenie

Väčšina študentských notebookov ponúka HD alebo Full HD rozlíšenie, ktoré uspokojí väčšinu nárokov na pohodlnú prácu aj zábavu. Čo sa týka veľkosti, potom najčastejšie zoženiete študentské notebooky v základných rozmeroch od 10 do 15 palcov. Menší notebook sa lepšie zmestí napríklad do školského batohu, na väčšom sa zase lepšie pozerá na filmy alebo je pohodlnejší pri hraní hier.

Úplne dostačujúci rozmer na väčšinu úloh ponúka notebooky s veľkosťou displeja 11,6 palca alebo 12,5 palca.

Operačný systém

Prevažná väčšina študentských notebookov ide na operačnom systéme Windows. Ponúka ho totiž takmer všetky notebooky. Zoženiete aj lacné MacBooky do 1 500 € s operačným systémom MacOS. Väčšinu školských programov bude ale ľahšie rozbehnúť na operačnom systéme Windows. Pred výberom študentského notebooku sa uistite, že na ňom pobežia všetky požadované aplikácie.

Hmotnosť

Keďže sa študentský notebook často prenáša, svoju úlohu pri výbere hrá aj jeho celková váha. Čím menší notebook, tým býva ľahší.

Hmotnosť ale ovplyvňuje aj množstvo ďalších faktorov – konštrukcia notebooku, použité materiály alebo aj typ a veľkosť batérie. Za vyhovujúcu hmotnosť sa u notebooku pre študentov považuje váha do 2 kg.

Kapacita pamäte

Aby ponúkal notebook dostatok priestoru na všetky súbory, fotky, programy, filmy a hry, potom sa určite zamerajte aj na jeho pamäť. Najčastejšie zoženiete notebooky s pamäťou 256 GB.

Časť pamäte samozrejme „prehltne“ samotný operačný systém. Aj tak ale zostane dostatok priestoru. A prípadne sa dá pamäť rozšíriť napríklad externým diskom s kapacitou až 1 TB, ktorý sa už len tak nezaplní.

Konektivita

Študentský notebook by mal ponúkať niekoľko USB portov. Ideálne na zapojenie myši alebo externej klávesnice. Hodí sa tiež HDMI port, ktorý využijete napríklad na pripojenie externého monitora. Ten ocenia najmä starší študenti napríklad pri písaní záverečných prác.

Na jednom monitore môžu mať rozrobenú rešerš, na druhom potom otvorený textový editor. Vďaka dvom monitorom je oveľa jednoduchšie vyznať sa napríklad vo viacerých otvorených záložkách. Práca je efektívnejšia a prehľadnejšia.

Repasované notebooky pre študentov: Prečo im dať šancu

Ako repasované sa predávajú notebooky, ktoré boli napríklad vystavené na predajniach, môžu to byť vyradené firemné notebooky alebo modely využívané na marketingové účely. Nech už je ich pôvod akýkoľvek, pri nákupe repasovaného notebooku máte istotu, že ide o plne funkčný a kvalitný prístroj.

Na rozdiel od bežného bazárového predaja, kedy sa musíte spoliehať na to, čo vám o notebooku povie jeho predajca. Pri nákupe repasovaného notebooku máte istotu, že prešiel odborným servisom a kontrolou, takže sa vám nestane, že by po prinesení domov zrazu nefungoval.

Najväčšou výhodou je, že sa repasované notebooky dajú zaobstarať doslova za pár káčok. Už do 300 € zoženiete kvalitné a výkonné kúsky, ktoré si hravo poradia s bežnou prácou.

Ďalšou výhodou pri nákupe repasovaného notebooku je ročná záruka na notebook. Keby sa pri notebooku objavila závada, môžete ho reklamovať úplne rovnako ako v prípade nového tovaru.

 

Odporúčané články

Vyznajte sa v typoch diskov. Poradíme vám, aký sú rozdiely medzi HDD a SDD.
Vyzrajte na pomalý notebook. Pomôžu vám tipy, ako zrýchliť notebook.
Poradíme vám tiež, na čo sa zamerať pri nákupe repasovaného notebooku.