Tablet alebo notebook? Zistite výhody a nevýhody

tablet-vs-notebook_2

Zvažujete kúpu notebooku, ale pokukujete po tablete? Pripravili sme prehľad výhod a nevýhod oboch možností. Povieme vám, kedy si vystačíte s tabletom a kedy je lepšie zvoliť notebook. Nakoniec sa pozrieme na takzvané hybridy notebookov, ktoré sa v priebehu niekoľkých sekúnd zmenia na tablet.


Používate notebook predovšetkým na prácu

Zatiaľ čo stolný počítač je tu s nami už takmer 80 rokov, prvý notebook uzrel svetlo sveta v roku 1981 a jeho cena bola 4 000 euro. Zatiaľ čo so stolným počítačom sme "pripútaní" k pracovnému stolu a pracovnej stanici, notebook si dnes môžete vziať kamkoľvek. A nestratíte výkon. To však neznižuje jeho výkon. Vďaka jeho výkonu už na notebooku zvládnete prácu náročnú na grafiku alebo úlohy náročné na pamäť. Zároveň nie ste nevyhnutne viazaní na zdroj energie. Teda ak máte model s dobrou batériou.

Notebook sa od tabletu líši tým, že nemá dotykovú obrazovku a je pevne spojený s klávesnicou. Najväčší rozdiel je však v tom, že kým notebook je primárne určený na vytváranie obsahu, tablet je primárne určený na jeho konzumáciu.

Notebooky sa delia na niekoľko základných typov, ktoré vám uľahčia výber:

Herné notebooky: okrem výkonného procesora majú aj výkonnú grafickú kartu, ktorá zvládne hodiny hrania aj tých najnáročnejších hier.

Kancelárske notebooky: pri práci na notebooku potrebujete nízku hmotnosť a dlhú výdrž batérie. Najľahšie notebooky vážia približne 1,5 kg, čo je o 8,5 kg menej ako vôbec prvý notebook.

Notebooky na náročnú grafickú prácu: Pri práci s grafickými programami je obzvlášť dôležitý špičkový výkon a profesionálna grafická karta. Tieto notebooky majú zároveň väčšiu uhlopriečku displeja s vyšším rozlíšením. 

Tablet ako spoločník na voľný čas

Tablet je niečo medzi mobilným telefónom a prenosným počítačom, ale nie je plnohodnotnou náhradou ani jedného z nich. Je užitočný najmä na sledovanie filmov, prezeranie fotografií, čítanie elektronických kníh a dokonca aj na tvorbu kreatívnych konceptov v grafických aplikáciách.

Ak sa rozhodnete kúpiť si tablet, vyberte si model vyššej triedy. Takéto tablety majú kvalitnú konštrukciu, ktorá nie je vyrobená z plastových častí, a preto vám vydržia plne funkčné mnoho rokov. Čo sa týka typov tabletov, je to dosť podobné ako pri notebookoch, len tu nenájdete kancelársky sortiment. Tablety sa delia na:

Herné tablety: majú špičkový výkon a vysokú kapacitu pamäte RAM, takže zvládnu aj náročnejšie hry, ako je Hearthstone alebo StarCraft.

Grafické tablety: dajú sa polohovať a sú špeciálne navrhnuté na manuálne retušovanie a kreslenie, ktoré by ste nemohli vykonávať pomocou myši. Ich pracovná plocha je mimoriadne citlivá na tlak a programovateľné tlačidlá sú prednastavené na ovládanie grafických programov.

Nemôžete sa rozhodnúť? Kúpte si zariadenie 2v1

Nechcete robiť kompromisy a rozhodovať sa medzi notebookom a tabletom? Vyberte si notebook 2v1, ktorý má špeciálnu konštrukciu, ktorá vám umožňuje buď otočiť klávesnicu, alebo ju úplne odpojiť. Môžete tak využívať všetky výhody notebooku a tabletu dohromady: špičkový výkon, kompaktné rozmery, bohaté funkcie a dotykový displej.

Notebooky 2v1 nemusíte podceňovať. Vďaka výkonným procesorom potěší náročné grafické editory a dokonca aj herných nadšencov. Notebooky 2v1 majú grafické karty, ktoré zvládnu napríklad hry Assassin's Creed Syndicate a GTA V. Na rozdiel od tabletov s klávesnicou sú však notebooky 2v1 vhodné aj na kancelársku prácu. Toto dvojbalenie teda môžete používať nielen na sledovanie filmov, hranie hier a čítanie elektronických kníh, ale aj na prácu alebo štúdium.

Repasované alebo nové? Ušetrite tisíce

Jednotlivé ceny sa líšia v závislosti od vybraného modelu, ale pohybujú sa od jedného do desiatok tisíc. Ak chcete kvalitný model, ktorý vydrží roky, ale nechcete investovať toľko peňazí, máte ďalšiu možnosť: repasovaný notebook alebo tablet.

Ide o elektroniku, ktorú kupujeme od veľkých spoločností, ktorým skončili lízingové zmluvy a prechádzajú na novšie modely. Všetky modely rozoberieme, dôkladne otestujeme a skontrolujeme a ponúkneme ich na predaj.

Takto si môžete kúpiť špičkové modely, často za tretinu ceny, ktorú by ste zaplatili za nový model. Za málo peňazí veľa hudby! Navyše aj na repasovanú elektroniku od nás sa vzťahuje 12-mesačná záruka.