Plánujete si kúpiť nový telefón? Poradíme vám, ako vymazať starý

Celý náš život je často v mobilných telefónoch. Kontakty, spomienky, dôležité poznámky, denník. Ak by sa tieto citlivé informácie dostali do rúk niekoho iného, asi by sme z toho nemali radosť. Ak sa chystáte predať svoj mobilný telefón, musíte urobiť niekoľko krokov, aby ste z neho urobili elektronické zariadenie bez digitálnej stopy. Aké sú tieto kroky?


Prenos údajov do nového telefónu

Prechod na nový model telefónu? Dajte "starému" druhú šancu a pošlite ho ďalej. Renovované telefóny majú ešte mnoho rokov životnosti. Ich výhodou je priaznivá cena, ktorá často predstavuje tretinu nákupnej ceny.

Bez ohľadu na to, či ste si kúpili úplne nový telefón, alebo ste si vybrali renovovaný, najprv budete musieť preniesť údaje zo starého telefónu. Používate ako operačný systém iOS alebo Android? Potom máte s telefónom spárované konto, na ktorom sú uložené vaše údaje (kontakty, fotografie, dokumenty...). Všetky vaše údaje sa automaticky ukladajú do konta, ale pre istotu to môžete skontrolovať aj v Nastaveniach v časti Kontá, kde môžete kliknúť na Google alebo iCloud a zistiť, či máte zapnutú synchronizáciu.

Keď sa prihlásite do svojho konta v novom telefóne, zobrazí sa otázka, či chcete obnoviť telefón zo zálohy (ide o zálohu z vášho konta). Ak áno, kliknite na tlačidlo "áno" a prenos údajov sa môže začať. Proces obnovenia údajov zo zálohy zvyčajne trvá približne 10 minút a telefón vás môže požiadať o zadanie hesla konta.


Viete, ako správne nastaviť heslo k účtu, aby bolo bezpečné a aby ste ho nezabudli? Heslo by malo mať v ideálnom prípade 15 znakov a pozostávať z veľkých a malých písmen a číslic. Môžete napríklad použiť meno svojho domáceho miláčika z detstva, aby ste si ho lepšie zapamätali. Príklad: fishyDori123. Nezapisujte si heslo a neukladajte ho do kľúčenky v telefóne.


Odstránenie konta zo starého telefónu

Tento krok je veľmi dôležitý! Ak obnovíte pôvodný telefón do továrenských nastavení bez odhlásenia konta Google, spôsobíte komplikácie novému majiteľovi telefónu. Takmer všetky mobilné telefóny sú dnes vybavené takzvanou ochranou FRP (Factory Reset Protection). Ide o bezpečnostnú funkciu od spoločnosti Google, ktorá znemožňuje zlodejom používať váš telefón v prípade krádeže. Pri pokuse o nastavenie telefónu sa totiž zobrazí požiadavka na zadanie hesla k účtu Google (aj po obnovení výrobných nastavení).

A ako odstránite konto Google z telefónu? Nastavenia > Kontá a zálohovanie > Kontá > vyberte svoje konto a kliknite na Odstrániť konto.

Nemajte obavy, to, že z telefónu odstránite konto Google, neznamená, že oň prídete. Stačí sa do nej prihlásiť z akéhokoľvek iného zariadenia a nájdete v nej všetky svoje údaje.

Obnovenie továrenských nastavení

Keď máte všetky údaje v bezpečí (alebo v novom telefóne), môžete prejsť k obnoveniu továrenských nastavení. To znamená, že sa obnovia rovnaké nastavenia telefónu ako pri jeho prvom zapnutí. Všetky vaše účty (napríklad Facebook, Netflix alebo Instagram) budú odstránené a všetok váš softvér bude obnovený do pôvodného stavu.

Ak chcete obnoviť výrobné nastavenia telefónu, použite položku Nastavenia > Zálohovanie a obnovenie údajov > Automatické obnovenie > Obnovenie údajov z výroby. Telefón vás môže požiadať o zadanie kódu PIN, identifikátora tváre alebo odtlačku prsta, aby ste potvrdili, že chcete túto akciu skutočne vykonať.

Tento postup obnovenia výrobných nastavení by mal byť rovnaký pre všetky zariadenia s operačným systémom Android bez ohľadu na značku alebo model.

A čo iPhone?

V prípade iPhonu je to dosť podobné ako v prípade telefónov so systémom Android, ale pre používateľov Apple máme konkrétne pokyny krok za krokom, ako odstrániť a pripraviť iPhone na predaj.

  1. Ak máte Apple Watch spárované s iPhonom, zrušte párovanie
  2. Zálohovanie údajov na iCloud
  3. V Nastaveniach sa odhláste z iCloudu, ako aj z App Store a iTunes.
  4. V Nastaveniach kliknite na položku Všeobecné a vyberte položku Preniesť alebo vymazať iPhone, potom vyberte položku Odstrániť údaje a nastavenia

blogimage1(1)