Klávesové skratky, o ktorých možno neviete

Ctrl+Shift+T je skratka, ktorá vám často ušetrí desiatky minút. Môžete ho použiť na obnovenie internetových okien, ktoré ste omylom zatvorili. A my máme v rukáve niekoľko takýchto vylepšení. Chcete zefektívniť prácu s počítačom? Potom pozorne čítajte.


 

ctrl-shift-t

Ctrl + Shift + T: Vráti späť zatvorené záložky

Určite sa už každému z nás stalo, že sa počítač reštartoval a po dokončení reštartu sa namiesto všetkých otvorených kariet objavilo nové okno. Ak patríte k tým, ktorí majú vždy otvorených aspoň 10 kariet, v tejto chvíli si pravdepodobne trháte vlasy hrôzou, že ste stratili všetko, čo ste tam mali. A práve tu sa používa klávesová skratka Ctrl + Shift + T, ktorá znovu otvorí všetky zatvorené okna.


ctrl-alt-del

Ctrl + Alt + Delete: Zmena hesla a reštartovanie počítača

Prečo robiť niečo zložité, keď to môžete urobiť jednoducho. Počítač alebo notebook nemusíte reštartovať ani vypínať pomocou hlavného tlačidla Štart. Stačí stlačiť kombináciu klávesov Ctrl + Alt + Delete a zobrazí sa hlavný panel funkcií. Patrí medzi ne možnosť zmeniť heslo alebo sa odhlásiť z konta. História tejto skratky je spojená so spoločnosťou IBM a vývojárom Davidom Bradleym, ktorý vymyslel skratku na prerušenie existujúcej operácie. Až neskôr sa funkcia tohto "triku" rozšírila.


win-l

Windows + L: rýchle uzamknutie počítača

Potrebujete si dať šálku kávy alebo si chcete odskočiť? Keď nie ste pri počítači, je dobré ho zamknúť, aby sa doň nedostal nikto, kto nemá. Nemusíte ho vypínať ani zamykať. Stačí použiť klávesovú skratku Windows + L a počítač sa v okamihu uzamkne.

 


ctrl-x

Ctrl + X: Rýchle odstránenie textu

Klávesovú skratku Ctrl + A už pravdepodobne poznáte. Ctrl + Ctrl (Ctrl + Ctrl) je spôsob, ako vybrať všetok text alebo objekty naraz. To sa môže hodiť, keď chcete napríklad skopírovať text z dokumentu alebo článku z internetu. A klávesová skratka Ctrl + X vám umožní bleskovo rezať text.


alt-f4

Alt + F4: Zatvorí okno bez kríža

Samozrejme, prehliadač alebo dokument môžete zavrieť krížikom, ale ak vám napríklad nefunguje myš, je dobré vedieť, že existuje klávesová skratka Alt + F4. Tým sa otvorené okno v okamihu zatvorí a vy môžete vypnúť počítač.


ctrl-s

Ctrl + S: Rýchle uloženie dokumentu

Máte dokument, na ktorom pracujete a potrebujete ho prestať písať? Niekedy sa stane, že neuložený dokument zmizne v čiernych dierach vášho počítača. Môžete tomu zabrániť uložením súboru, ktoré môžete vykonať prostredníctvom hornej lišty dokumentu, alebo pomocou šikovnej klávesovej skratky. Ctrl + S uloží rozbalený dokument, takže sa nemusíte obávať, že ho po návrate k počítaču nenájdete.


ctrl-z

Ctrl + Z: Zrušenie odstráneného textu

Odstránili ste v dokumente omylom niečo, čo tam malo zostať? Skôr ako začnete znova písať, nezabudnite na klávesovú skratku Ctrl + Z. Zrušíte tým to, čo ste vymazali, takže môžete pokračovať tam, kde ste skončili.

Samozrejme, toto nie sú všetky klávesové skratky, ktoré by sa vám mohli hodiť pri práci s počítačom. Vedeli ste napríklad, že si môžete definovať vlastné klávesové skratky v systéme Windows alebo vytvoriť špeciálne skratky pre vyhľadávače? O tom, ako to urobiť, si povieme v niektorom z budúcich článkov.