Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

Viete, ako vyčistiť notebook? Povieme vám, čo (ne)robiť

Prehrieva sa váš prenosný počítač? Aj to môže byť znamenie, že je potrebné ho vyčistiť. Aby váš notebook fungoval tak, ako má, mali by ste ho v ideálnom prípade čistiť dvakrát ročne. Ako na to a čo rozhodne nerobiť? Tu je niekoľko rad.


Prečo je dôležité pravidelne čistiť notebook

Všimli ste si, že sa váš notebook spomaľuje? Ak načítanie programov trvá dlho, zasekáva sa a pri práci znie ako štartujúce lietadlo, možno ho treba vyčistiť. Radiálny ventilátor, ktorý nasáva vzduch na chladenie vnútorných častí notebooku, nasáva aj prach. Tá sa hromadí nielen vo ventilátore, ale aj na rebrách chladiča, čím sa znižuje jeho účinnosť. To spôsobuje prehrievanie a spomaľovanie notebooku.

Skôr než sa však začnete obzerať po novom modeli a pošlete ten súčasný do večných lovísk, skúste mu venovať náležitú starostlivosť.


Čistenie notebooku si vyžaduje trochu zručnosti a trpezlivosti. Ak si na to netrúfate, zverte čistenie do rúk odborníkov.


Čistenie notebooku od prachu krok za krokom

Pred samotným čistením musíte základnú dosku rozobrať. Neľakajte sa, znie to zložitejšie, ako to v skutočnosti je. Budete potrebovať:

  • Správnú veľkosť a typ skrutkovačov
  • Plastové páčidlo (používa sa napríklad aj pri demontáži auta)
  • Pinzetu
  • Stlačený vzduchový sprej
  • Utierku z mikrovlákna

Pred demontážou notebooku ho vypnite a odpojte od elektrickej siete. Najprv odstráňte všetky skrutky zo spodného plastového krytu a potom kryt odstráňte pomocou plastového páčidla. Po odhalení základnej dosky odpojte batériu notebooku, ktorá sa zvyčajne nachádza vpravo dole. Jednoduchým zatlačením na konektory batérie sa batéria automaticky vysunie.

Potom odpojte ventilátor, ktorý spoznáte podľa 4-pinového konektora v plastovom obale (spoznáte ho podľa toho, že z kusu plastu trčia štyri rovnako dlhé konektory).

Teraz je na vás, aby ste odpojili káble Wi-Fi. Urobte to pinzetou.

Odstráneniu ventilátorov nestojí nič v ceste. Stačí odstrániť skrutky, ktoré držia ventilátory, a opatrne ich odstrániť.

Ventilátor a výmenník tepla vyfúknite stlačeným vzduchom, ako aj zvyšok základnej dosky. Potom k notebooku znovu pripojte výmenník tepla a ventilátor, ako aj káble wi-fi. Uistite sa, že vám nezostali žiadne skrutky, a pripevnite zadný plastový kryt k notebooku.

jak-vycistti-notebook-fb-2 - kopie

 

Ako vyčistiť obrazovku notebooku

Na čistenie displeja budete potrebovať čistiaci roztok, ktorý je určený špeciálne pre displeje elektroniky. Budete tiež potrebovať handričku z mikrovlákna. Tento materiál je špecifický tým, že čistí aj tie najodolnejšie nečistoty, absorbuje 5-krát viac vlhkosti ako bavlna a zanecháva čistený povrch dokonale suchý a čistý.

Pred začatím čistenia nakloňte displej do čo najvodorovnejšej polohy, aby sa roztok pri čistení nedostal do škár. Potom roztok naneste na handričku a jemne vyčistite displej. Dbajte na to, aby ste na displej netlačili, aby ste ho nepoškodili.

Stlačený vzduch vám pomôže s klávesnicou

Zabudnite na odstraňovanie jednotlivých klávesov, mohlo by dôjsť k poškodeniu klávesnice. Na čistenie si ľahko vystačíte so stlačeným vzduchom v plechovke (dostanete ho v rôznych obchodoch s elektronikou) a čistou kefkou s jemnými štetinkami (ideálna je štetka na make-up).

  1. Najprv vyčistite klávesnicu pomocou kefky.
  2. Potom vezmite stlačený vzduch a systematicky vyfúknite klávesnicu. Odporúčame pracovať od jedného rohu k druhému, aby ste nefúkali prach na už vyčistené časti klávesnice.
  3. Nakoniec klávesnicu ešte raz vyčistite kefkou, aby ste sa zbavili všetkých zvyšných prachových častíc.

Vyliali ste na klávesnicu vodu, čaj alebo kávu? Okamžite vypnite notebook, odpojte ho zo zásuvky a opatrne ho otočte hore dnom, aby ste vypustili čo najviac tekutiny. Potom vezmite utierky z mikrovlákna a opatrne klávesnicu vysušte. Po dokončení notebook opäť otočte a nechajte ho vyschnúť.