Vážení návštevníci, z dôvodu štátnych sviatkov v dňoch 1. a 8.5.2024 bude naša predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie.

3 výhody iPhonov: prečo si zaobstarať jabĺčko?

ip12banner

 

iOS a Android, dva operačné systémy, ktoré delia ľudí na dva tábory. Stojíte medzi nimi a váhate, na akú stranu sa pridať? Spísali sme pre vás 3 výhody jabĺčok, ktoré vás presvedčia, že bez iPhonu to nepôjde.


iOS

Ako už pravdepodobne viete, iOS je operačný systém pre všetky mobilné telefóny Apple. Spoločnosť založili v roku 1976 traja priatelia Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne v garáži jedného z ich rodičov. Spoločnosť Apple sa však spočiatku zameriavala len na počítače, kým v roku 2007 nepredstavila svoj prvý iPhone. Za prvé 3 hodiny po uvedení na trh sa predalo neuveriteľných 270 000 kusov.

Na rozdiel od operačného systému Android, ktorý má väčšina mobilných telefónov (v Českej republike používa Android približne 80 % populácie), iOS nie je možné nainštalovať do žiadneho iného mobilného telefónu ako do iPhonu. Spoločnosť Apple je tiež pomerne prísna, pokiaľ ide o to, že do operačného systému sa nesmú inštalovať iné aplikácie ako tie, ktoré schválila. Niektorým ľuďom sa to nepáči, a preto sa snažia toto obmedzenie prelomiť pomocou softvérovej úpravy Jailbreak.

Pre toto opatrenie však existujú dôvody, alebo skôr výhody, ktoré má operačný systém iOS:

  • Vždy funguje tak, ako má: iOS je uzavretý systém, a keďže je k dispozícii len na iPhonoch, málokedy zlyhá. Spoločnosť Apple totiž neustále kontroluje, či systém funguje, a keď nefunguje, oprava netrvá dlho.
  • Pravidelne sa aktualizuje: Hlavné aktualizácie systému iOS vydáva spoločnosť Apple zvyčajne raz ročne a aktualizácia je okamžite k dispozícii pre všetky kompatibilné iPhony. To je rozdiel oproti systému Android. V prípade systému Android musia všetci výrobcovia, ktorí ho používajú, aktualizovať systém, takže aktualizácia systému môže trvať pomerne dlho.
  • V systéme iOS ste v bezpečí: iPhone sa o vás snaží zistiť čo najmenej informácií. Áno, čítate správne. Pre spoločnosť Apple je totiž vaše súkromie prioritou.

Je mimoriadne dobre zabezpečený

Je takmer nemožné dostať sa do iPhonu bez toho, aby ste boli jeho majiteľom. Spoločnosť Apple je veľmi hrdá na to, že jej mobilné telefóny (a vaše osobné údaje) sú v bezpečí. Nehrozí vám ani spustenie systému alebo únik údajov. Vybrali sme tri najlepšie funkcie, ktoré spoločnosť Apple používa na zabezpečenie vašich údajov v telefónoch iPhone:

  1. Prístup pri preberaní aplikácií: Pri každom preberaní novej aplikácie do iPhonu sa zobrazí okno. Umožňuje vám schváliť alebo zamietnuť sledovanie. Ak sa rozhodnete odmietnuť, aplikácia o vás nebude môcť zhromažďovať používateľské údaje. A upozorňujeme: sledovanie môžete zrušiť aj spätne. Stačí kliknúť na ikonu ochrany osobných údajov v nastaveniach a potom na ikonu sledovania, aby ste zrušili svoj súhlas.

  2. Súkromná štafeta: Táto funkcia je prepojená s iCloud+ a je určená na ochranu vášho súkromia na internete. Ako? Skrytie vašej IP adresy pred poskytovateľmi siete a webových stránok a s ňou aj všetkých informácií o vašich aktivitách vo webovom prehliadači Safari. Nikto teda nebude špehovať, aké stránky navštevujete alebo kto ste.

  3. Nájsť môj iPhone: Stratil si iPhone? Možno máte ešte šancu ho nájsť. Ak máte zapnutú funkciu Nájsť môj iPhone (môžete ju zapnúť v nastaveniach), zobrazí vám aktuálnu polohu vášho iPhonu. Teda za predpokladu, že je pripojený k internetu.

  4. Dvojfaktorové overovanie: Apple ID sa používa na prihlásenie do konta nielen v iPhone, ale aj v iTunes, iPade, MacBooku atď. Ak teda niekto pozná vaše heslo, môže zneužiť vaše Apple ID. Preto je dobré zabezpečiť túto situáciu pomocou dvojfaktorového overovania. Toto nastavíte kde inde ako v nastaveniach. V ňom zadáte svoje telefónne číslo, na ktoré sa pri pokuse o prihlásenie zobrazí autorizačný kód.

A ako Apple chráni údaje svojich používateľov? Dokonca až do takej miery, že odmietne odblokovať iPhone 14-násobného vraha. Údaje v telefóne mohli obsahovať ďalšie podrobnosti o prípade. Tento prípad sa stal v roku 2016 a nepomohol ani zatykač FBI.


Bezchybný ekosystém produktov Apple

Mnohí ľudia vnímajú spoločnosť Apple ako pózu. Máte MacBook, Aipod, iPhone a iPad? Ste fanúšik Steva Jobsa a potrebujete sa s niečím hrať. Keď však do produktov Apple preniknete trochu hlbšie, zistíte, že ide o veľmi dobre premyslený ekosystém, ktorý funguje ako hodinky (samozrejme, Apple Watch).

Pod ekosystémom rozumieme iCloud, AirDrop, prepojenie všetkých zariadení a služby ako iTunes, iBooks, Apple Music atď. Keď ti niekto zavolá na iPhone, zobrazí sa to na tvojom Macbooku a hodinkách Apple Watch. Zo slúchadiel AirPods môžeš dokonca prijať hovor. Keď si kúpite nové zariadenie Apple, môžete ho obnoviť zo zálohy na iCloude a mať všetky svoje údaje za pár minút. Neznie to pekne a jednoducho?