Kedy je správny čas na prvý telefón pre dieťa?

telefon-dite

Priemerný vek, v ktorom deti v SK dostanú svoj prvý telefón, je 10 rokov. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať telefón pre vaše dieťa, na čo sa zamerať a čo s dieťaťom prediskutovať - z hľadiska jeho bezpečnosti aj bezpečnosti telefónu. 

Kolik let je tak akorát na první telefon? 

    Hranica, kedy deti dostanú svoj prvý mobilný telefón, sa neustále znižuje. Pred niekoľkými rokmi to bolo so začiatkom druhého ročníka základnej školy, teraz je to zvyčajne v 2. alebo 3. ročníku.

    Pýtate sa, prečo sa veková hranica pre prvé mobilné telefóny neustále znižuje? Dôvodov môže byť niekoľko. Svoju úlohu tu nepochybne zohráva aj dnešná digitálna doba. A internet ide ruka v ruke s inteligentnými technológiami. Podľa Českého štatistického úradu ho v minulom roku používalo 81 % Čechov starších ako 16 rokov. Prieskum zároveň ukázal, že 99 % českých detí vo veku 9 až 17 rokov používa internet. A práve tu prichádza na rad mobilný telefón.

    Kupujete telefón pre predškoláka alebo prváka? Odborníci odporúčajú naozaj počkať do veku 8-10 rokov, keď je dieťa schopné mobilný telefón plne používať a zároveň si uvedomuje, že musí dodržiavať určité bezpečnostné pravidlá. Patrí medzi ne napríklad neposkytovanie telefónneho čísla cudzím ľuďom alebo odkladanie telefónu mimo dosahu.

    Jaký telefon pro děti vybrat 

        Ak ste sa rozhodli, že nastal čas zaobstarať si svoj prvý mobilný telefón, práve sa rozhodujete. V minulosti sa odporúčalo, aby si deti zaobstarali tlačidlové telefóny, ktoré sa ľahšie používajú, ale v súčasnosti to už nie je potrebné. Deti sú zvyknuté používať na ovládanie tabletov a mobilných telefónov skôr dotyky ako tlačidlá.

        Ako si teda vybrať svoj prvý mobilný telefón?

        1. Vyberte si značku: Pokiaľ ide o značky mobilných telefónov, medzi najobľúbenejšie patria Apple a Samsung. Ide o dvoch najväčších výrobcov mobilných telefónov, ktorí zároveň patria k tým najkvalitnejším. Na mobilné telefóny týchto gigantov sa môžete naozaj spoľahnúť. Budú vám verne slúžiť celé roky bez toho, aby sa ich funkcie spomalili. Preto sa do nich naozaj oplatí investovať.
           
        2. Vyberte si starší model, ale z vyššej obchodnej rady: ak sa rozhodnete pre renovovaný mobilný telefón, získate vysokú kvalitu za prijateľnú cenu. Nakupujeme mobilné telefóny, ktoré patria do vyššej obchodnej triedy. Naši odborníci ich otestujú a pošlú na predaj. Za cenu, za ktorú by ste si zaobstarali nový, ale málo výkonný mobilný telefón, získate mobilný telefón, ktorý vášmu dieťaťu vydrží veľa. Sú vyrobené z kvalitných materiálov a ich spracovanie vydrží napríklad pád.
           
        3. Vyberte si neutrálnu farbu: Sýte farby by mohli zbytočne priťahovať pohľady zlodejov. Preto ideálne siahnite po čiernej alebo sivej farbe. Biela je tiež neutrálna, ale rýchlo sa zašpiní.
           
        4. Nezabudnite na sklo: Pád telefónu sa môže stať aj dospelým, nieto ešte deťom. Preto je dobré vybaviť telefón ochranným sklom a krytom na mobil, ktorý ho ochráni pred poškriabaním a prasklinami.

        Nastavte si jasná pravidla 

            Mobilný telefón a internet môžu byť dobrými sluhami, ale zlými pánmi. Deti si nemusia byť vedomé všetkých nebezpečenstiev, ktoré im môžu na internete hroziť. Skôr ako deťom zveríte telefón, porozprávajte sa o spoločných pravidlách. Skôr ako im ho zakážete, skúste im vysvetliť, prečo je pre vás dôležitý.

            Určite, koľko času môžu denne stráviť telefonovaním: Americká pediatrická akadémia uviedla, že deti by nemali tráviť pred obrazovkami viac ako 2 hodiny denne. To však zahŕňa aj čas strávený pri televízii, mobilných telefónoch, tabletoch a počítačoch.

            Zákaz telefonovania počas vyučovacích hodín: Vtedy je mobilný telefón pre deti veľkým lákadlom, najmä ak vyučovanie nie je veľmi pútavé. Aby ste predišli nutkaniu neustále kontrolovať telefón, zariadte, aby si dieťa počas vyučovania telefón vyplo a odložilo ho do školskej tašky. Dokonca aj počas prestávok!

            Aké aplikácie sú v poriadku: Messenger, Instagram, CandyCrush, YouTube, Tik Tok. Existuje nespočetné množstvo aplikácií a môžete sa staviť, že deti ich budú chcieť vyskúšať všetky. Vekové obmedzenie uvedené v aplikácii vám môže pomôcť pri rozhodovaní, ktoré aplikácie deťom povoliť. Nainštalujte si povolené aplikácie a spoločne sa s nimi zoznámte.

            Pozor predovšetkým: Dieťa v školskom veku by už malo vedieť, že mobilný telefón nie je lacná záležitosť, a podľa toho by sa k nemu malo správať. Aj tak mu môžete pripomenúť, že mobilný telefón sa nemá požičiavať ani nechávať voľne položený.

            Jak mít kontrolu nad tím, co dítě na telefonu dělá? 

                Aj keď ste sa spoločne dohodli na pravidlách, môžete svoje deti na internete zabezpečiť bezpečnejšie. Ako? Napríklad so spoľahlivým antivírusovým programom, ktorý chráni používateľov pred spamom, vírusmi a kybernetickými útokmi.

                Ďalším spôsobom, ako zabezpečiť ochranu dieťaťa, je nastavenie rodičovskej kontroly. Umožňujú to rôzne aplikácie, ktoré si nainštalujete do mobilného telefónu. Jednou z najznámejších je služba Google Family Link for Parents. Môžete tak spravovať aplikácie, ktoré môžu vaše deti používať, sledovať ich čas strávený v telefóne alebo zobrazovať ich aktuálnu polohu. Môžete tiež vypnúť telefón svojho dieťaťa, aby na ňom napríklad v noci nepracovalo, alebo sledovať batériu, aby sa nevybila, keď ju potrebuje. V tejto aplikácii si môžete vytvoriť aj rodinnú skupinu a komunikovať spolu.