Vážení zákazníci, v čase veľkonočných sviatkov od 29.3. do 1.4.2024 bude naša kamenná predajňa uzavretá. Ďakujeme za pochopenie a prajeme krásne veľkonočné sviatky :)

5 tipov, ako zrýchliť počítač

Ak vám niečo môže liezť na nervy, je to pomalý počítač. Väčšinou je to naša chyba a opakovanie starých a ešte neprekonaných chýb. Poradíme vám, ako zrýchliť počítač bez toho, aby vás to niečo stálo.


Nezaťažujte svoj pevný disk

Nové ani renovované počítače sa zvyčajne nespomalia samy od seba alebo preto, že sú nedostatočne výkonné. Často za ich rýchlosť (alebo pomalosť) môžeme my, pretože opakujeme niekoľko bežných chýb.

Jedným z nich, ktorý môžete celkom jednoducho odstrániť, je odstránenie nepotrebných súborov alebo ich presunutie na externý disk alebo iné médium. Aby pevný disk fungoval tak, ako má, nesmie byť naplnený na prasknutie. Rovnako tak môžete zistiť, že operačná pamäť nefunguje tak dobre.

Preto je kľúčom k úspechu mať voľných aspoň 10 % celkovej kapacity pevného disku. Keď vaše dáta na disku prekročia 90 % jeho kapacity, nekompromisne sa spomalí.

Nenechajte aplikácie spúšťať automaticky

Hneď po zapnutí počítača máte pravdepodobne spustených niekoľko (pravdepodobne obľúbených) aplikácií naraz, či už ide o komunikačné nástroje alebo napríklad streamovacie služby. Hoci pre vás môže byť výhodné mať ich k dispozícii hneď, pre váš počítač to až taká výhra nie je. Spúšťa sa pomalšie, rovnako ako potom operačný systém.

Ak teda spúšťate aplikácie, ktoré používate len raz za pol roka, takže sú stále spustené na pozadí, zastavte ich a spúšťajte ich manuálne, len keď ich potrebujete. Naopak, ak ich používate každý deň, nechajte ich tak, ako sú - ich manuálne otváranie len zvyšuje vašu pracovnú záťaž a stráca čas.

Neotvárajte desiatky kariet prehliadača naraz

Koľkokrát ste už počuli, že by ste nemali nechávať otvorené karty v prehliadači, na ktoré sa nepotrebujete pozerať? Ak máte po napísaní práce otvorené desiatky kariet, otázka, ako zrýchliť počítač, má triviálnu odpoveď. Jednoducho ich zatvorte a robte tak vždy.

Počítač je vďaka nemu stále zaneprázdnený bez ohľadu na to, či sa na webovú stránku pozeráte alebo nie. S každou novou záložkou sa vytvárajú nové procesy. Tie potom zaťažia operačnú pamäť a problém zmizne. Pri práci preto nechajte otvorené len tie karty a webové lokality, ktoré naozaj potrebujete. 

Nepodceňujte aktualizácie

Nestabilné programy, infikované a pomalé počítače si ľahko spôsobíte sami. Vaše zariadenie vám neponúka aktualizácie programov len tak z ničoho nič, preto neprehliadajte jeho potreby, aby mohlo prehliadnuť tie vaše. 

Účelom aktualizácií, ktoré vás môžu obťažovať a ktoré niekedy prichádzajú v najnevhodnejšom čase, sú vylepšenia a optimalizácie. Vďaka nim môže celé zariadenie fungovať rýchlejšie, bez chýb a k vašej spokojnosti. Zároveň sa s nimi môžete vyhnúť smrteľnému útoku pirátov.

Kontrola malvéru

Škodlivé programy, známe ako malvér, môžu byť naozaj nepríjemné. Vo všeobecnosti môžu v počítači vykonávať činnosti, ktoré by ste si sami nikdy nedovolili. Ale vy o nich neviete, takže...

Okrem iných problémov môže škodlivý softvér počítač aj spomaľovať, preto je lepšie neignorovať systémové upozornenia a sústrediť sa na ich poctivé odstránenie. 
Aj napriek tomu je našou radou pre zrýchlenie počítača aj to, že je viac ako vhodné odinštalovať klasický antivírus, ktorý si ľudia hromadne inštalujú v zápale boja po získaní nových a renovovaných stolových počítačov.

Ak nechcete používať skúšobnú verziu, spoľahnite sa plne na systém Windows 10, ktorý má spoľahlivú ochranu zabudovanú už v okamihu, keď sa vám počítač dostane do rúk (alebo keď si nainštalujete systém Windows 10). Hoci môžete mať dobrý pocit z toho, že antivírusový program sa o to postará, ďalší počítač len spomaľuje.

speed-pc