Repasovaný mobil: Čo to je a prečo sa vám oplatí

Pokukujete po novom telefóne, ale nemôžete za neho dať zbytočne veľa peňazí? Zároveň ale nechcete zľaviť z požiadaviek na kvalitu, výdrž baterky a chcete mať aj istotu záruky na mobil. V takom prípade je pre vás ideálna voľba repasovaný mobil. Prečítajte si, čo je repasovaný telefón, prečo sa vám oplatí a podľa čoho repasovaný mobil vyberať.

repasovaný mobil - inComputer

Čo je repasovaný mobil

Repasovaný mobil je taký telefón, ktorý prešiel odbornou kontrolou, opravou a obnovou do továrenského nastavenia. Pred tým, ako ho predajcovia ponúknu do predaja mu zaistia servis, otestujú, či funguje správne a dôkladne ho vyčistia.

Tým sa líši od mobilu z druhej ruky, ktorý si odkúpite napríklad na bazárových serveroch. Taký telefón pravdepodobne jeho predchádzajúci majiteľ len vrátil do továrenského nastavenia, ale nemáte žiadnu istotu, že v ňom bude všetko fungovať tak, ako má.

Na prvý pohľad repasovaný mobil od seriózneho predajcu nespoznáte od úplne nového telefónu. Či už ide o rýchlosť operačného systému, výdrž baterky alebo napríklad kapacitu úložiska. Pri repasovanom telefóne všetko funguje tak, ako očakávate pri novom telefóne.

Obľuba repasovaných mobilov stúpa hlavne v poslednej dobe, keď sa ceny nových smartfónov šplhajú do desiatok tisíc. Kúpou repasovaného telefónu neznižujete svoje nároky na kvalitu a výkon, a zároveň dostanete mobilný telefón s výrazne priaznivejšou cenovkou.

Odkiaľ pochádzajú repasované mobily

Repasovaný mobil už pred vami niekto používal. Mobily z druhej ruky, ktoré prešli repasovaním, najčastejšie pochádzajú napríklad z predvádzacích akcií. Prípadne ide o vystavené telefóny na predajniach alebo o mobilné telefóny vrátené v zákonnej lehote.

Vedeli ste, že sa na celom svete váľa zhruba 16 miliárd mobilných telefónov? Do roku 2025 ich odhadom pribudnú ďalšie dve miliardy. Pritom plno takých zariadení len leží doma v šuplíku a nikto ich nepoužíva. Práve repasovanie dokáže vdýchnuť mobilom nový život a poslať ich robiť radosť ďalším ľuďom.

 

Prečo sa oplatí kúpiť repasovaný mobil

Či už zatúžite po repasovanom telefóne s Androidom, alebo si brúsite zuby na repasovaný iPhone, pozrite sa na najzásadnejšie výhody repasovaného mobilu.

Priaznivejšia obstarávacia cena

Hneď na prvý pohľad vás zaujme oveľa priaznivejšia cena oproti novému telefónu. Napríklad repasovaný iPhone 14 Pro zoženiete o niekoľko tisíc lacnejšie ako úplne nový.

A každá ušetrená tisícka sa hodí. Viac vám potom zostane na obstaranie kvalitného príslušenstvo k telefónu, ako sú napríklad ochranné sklá alebo kryty a puzdrá.

Vysoká kvalita

Repasovaný telefón ponúka úplne rovnakú kvalitu ako nový telefón. Než sa vôbec dostane do predaja, prejde dôkladným servisom. Všetky prípadné nedokonalosti skúsení technici opravia a k vám sa dostane telefón bez akýchkoľvek viditeľných závad.

Garantovaná záruka

Často ľuďom bráni kúpiť si použitý telefón práve chýbajúca záruka. U repasovaných mobilov je výhoda, že predajca garantuje rovnakú záruku ako v prípade nového zariadenia.

Ste tak ako spotrebitelia chránení úplne rovnako, ako keby ste si kupovali nový telefón. Platí pre vás aj možnosť tovaru bez udania dôvodu vrátiť do 14 dní.

repasovaný mobil - inComputer

Výdrž baterky ako pri novom telefóne

U repasovaného mobilu sa nemusíte báť, že by baterka začala čoskoro dosluhovať. Novšie modely telefónov ponúkajú vysokú výdrž, aj keď ich batéria ukazuje napríklad 85% kapacity. Tento parameter sa dá skontrolovať v nastavení ako u mobilov s Androidom, tak aj u iPhone.

Než sa dostane repasovaný mobil do predaja, prejde kompletnou prehliadkou vrátane batérie. Vďaka tomu sa nemusíte báť, že by ste si kúpili telefón s nevyhovujúcou baterkou.

Menší vplyv na životné prostredie

Pre niekoho je to po nižšej cene hlavný dôvod na kúpu repasovaného mobilu. Tým, že vdýchnete nový život používanému telefónu, tak nezaťažujete životné prostredie. Výroba novej elektroniky je energeticky náročná. Zaobstaraním repasovaného mobilu znížite množstvo vyprodukovaných emisií oxidu uhličitého a zabránite hromadeniu ďalšieho elektroodpadu.

Prispievate tak malými krokmi k lepšiemu životnému prostrediu. Opätovné používanie a oprava elektroniky totiž menej zaťažuje planétu ako neustála výroba nových zariadení.

Kde vybrať repasovaný mobil

Pri obstaraní repasovaného mobilu si dajte predovšetkým pozor na to, od koho telefón kupujete. Vždy odporúčame kupovať repasované mobily iba u preverených predajcov. S&použitou elektronikou vrátane mobilných telefónov sa hojne obchoduje na rôznych serveroch. U repasovaného telefónu ale vždy stavte na spoľahlivého predajcu.

U nás nájdete presné informácie o každom repasovanom telefóne. Každý telefón je označený buď ako Repasované A alebo Repasované B. Aký je medzi tým rozdiel?

Repasované A – jedná sa o repasované mobily, ktoré vzhľadom aj kvalitou zodpovedajú novému tovaru. Na prvý pohľad ich tak od nového mobilu nerozoznáte.

Repasované B – tieto repasované telefóny môžu vykazovať menšie „kozmetické nedostatky“. Ako napríklad mierne škrabance alebo odreniny. Vnútri ale šliapu ako hodinky.

Pri nákupe repasovaného mobilu si tiež postrážte ponúkanú záruku. Na všetky naše telefóny poskytujeme záruku jeden rok.

Ak u obchodníka s repasovanými mobilmi nájdete až podozrivo nízke ceny, zbystrite. Postrážte si tiež obchodné podmienky, reklamačný poriadok a všetky náležitosti, ktoré predajca musí zo zákona uvádzať (IČO, kontakty, adresa).

Pred kúpou si tiež prejdite recenzie od skutočných zákazníkov. Napríklad na Heuréce nájdete tisíce hodnotení, ktoré vám napovedia, či je obchodník dôveryhodný alebo nie.

Odporúčané články