Ako vybrať herný notebook: Postrážte si tieto základné parametre

Výber herného notebooku nepodceňujte. Podľa toho, k akým náročným hráčom patríte, si ostrážte základné parametre, ktoré vám zaistia parádny herný zážitok. Prečítajte si, na čo sa pri výbere herného notebooku zamerať. Aká dôležitá je grafická karta a ako veľmi sledovať procesor.

Výkonná grafická karta je základ

Grafická karta (GPU) tvorí s trochou zveličenia srdca herného notebooku. Je to práve „nadupaná grafáreň“, ktorá oddeľuje herné notebooky od bežných kancelárskych alebo študentských notebookov. Je to práve grafická karta, ktorá sa stará o to, že rozbehnete bez problémov aj nové a náročné hry.

Úplným základom v hernom notebooku je samostatná alebo dedikovaná grafická karta. Oproti integrovaným grafickým kartám ponúka vyšší výkon, lepší vizuálny zážitok aj výrazne väčšiu plynulosť pri hraní. Integrovaná grafická karta zvládne bežné úlohy ako sledovanie videí a prezeranie webu. Ale na hranie náročných hier býva krátka.

Pokojne môžete pri výbere siahnuť po notebooku so slabším procesorom. Slabá grafická karta sa vám ale pri hraní takmer určite vypomstí. Nedoprajete si hranie na také vysoké detaily a niektoré hry potom na mašinách so slabou grafikou nerozchodíte vôbec.

Na trhu v súčasnosti dominujú dvaja hlavní výrobcovia grafických kariet – AMD a NVIDIA. Vo väčšine herných notebookov potom mierne prevažujú grafické karty práve od NVIDIE.

Medzi špičku patria hlavne grafické karty NVIDIA z radu RTX. Oproti radu GTX ponúka ešte väčší výkon, zaisťuje superrýchlu odozvu pri hraní a dopraje vám ďalšie technické vychytávky ako je napríklad ray traycing.

Ten vám zaistí ešte realistickejší pocit pri hraní vďaka tomu, že ray traycing simuluje fyzikálne správanie svetla a sleduje dráhu svetelného lúča.

To znamená, že svetlo v hre sa chová takmer identicky ako svetlo v reálnom svete. Počítačová grafika je tak neuveriteľne realistická a spoznáte to napríklad pri najrôznejších odrazoch od hladkých povrchov ako je sklo alebo voda. Ray traycing tiež dokáže vykresľovať neuveriteľne realistické a živé tiene.

Procesor: AMD verzus Intel

Procesor zaisťuje notebooku dostatočný výkon pre spustenie aj náročných hier. Väčšina vývojárov u hier píše minimálne požiadavky na hardvér notebooku, aby ste si hru skutočne užili.

V súčasných herných notebookoch narazíte na procesory Intel alebo AMD. Pri procesore vás bude zaujímať počet jadier. Čím viac ich procesor ponúka, tým lepšie si poradia s náročnými úlohami.

Poďme sa pozrieť na najrozšírenejšie typy procesorov v herných notebookoch trochu bližšie.

  • Intel Core i5 - narazíte naň u väčšiny lacnejších herných notebookov. Ide o slušný, výkonný, štvorjadrový procesor, ktorý hráča rozhodne neurazí. Nepatrí síce medzi špičku v procesoroch, ale prevažnú väčšinu hier utiahne.
  • Intel Core i7 – so svojimi 8 jadrami už patrí k výkonnejším procesorom, ktoré si veľmi dobre poradia aj s najnovšími a veľmi náročnými hrami. Dostanete oveľa svižnejší chod notebooku, čo oceníte najmä vo veľa kompetitívnych hrách, ako sú akčné strieľačky typu Counter Strike.
  • AMD Ryzen 5 – podobne ako i5 od Intelu ponúka slušný výkon a štyri jadrá. Predstavuje strednú triedu procesorov a nájdete ho v rade obľúbených herných notebookov Asus alebo Lenovo.
  • AMD Ryzen 7 – siedma generácia procesorov od AMD sa pýši lepším výkonom oproti svojmu predchodcovi. Nájdete ho v našliapaných herných mašinách a poskytne vám viac ako slušný výkon pre takmer všetky súčasné hry.

Operačná pamäť RAM: Čím vyššia, tým lepšie

Pamäť RAM sa v hernom notebooku stará o plynulý chod hier. Za úplné minimum sa u RAMky považuje aspoň 8 GB.

Operačná pamäť sa totiž zaisťuje rýchle spúšťanie a načítanie programov. A práve rýchla až okamžitá odozva pri spúšťaní hier je presne to, čo by vám výkonný notebook mal ponúknuť.

Pri väčšine drahších herných notebookov narazíte na operačnú pamäť s kapacitou 16 GB. Pokiaľ patríte k naozaj vášnivým hráčom a nesadate si k notebooku len počas sychravej jesene alebo dlhých zimných dní, potom je toto hodnota, po ktorej by ste sa mali pozerať.

herní notebooky inComputer

Rozlíšenie a uhlopriečka displeja

Pre kvalitný herný zážitok určite nepotrebujete hneď kupovať monitor s rozlíšením 4K. Väčšina herných notebookov sa spolieha na Full HD rozlíšenie.

Hranie na veľkom displeji je samozrejme pohodlnejšie a ponúka lepší zážitok.

Samozrejme čím väčší displej, tým viac oceníte vyššie rozlíšenie. Ale pri štandardnom hernom notebooku sa najčastejšie stretnete s veľkosťou uhlopriečky od 15, 6 palcov do 17 palcov.

Väčší displej znamená aj celkovo vyššiu váhu notebooku. Takže záleží aj na tom, ako často notebook napríklad prenášate.

Obnovovacia frekvencia displeja: Strážte hlavne u strieľačiek

S displejom a jeho rozlíšením potom úzko súvisí aj obnovovacia frekvencia. Čím vyššiu obnovovaciu frekvenciu displej ponúka, tým plynulejší prechod medzi jednotlivými obrazmi ako hráč dostanete.

Vďaka tomu je obraz ostrejší a displej tiež rýchlejšie reaguje na pohyby myšou. Čo zaisťuje rýchlejšiu odozvu, a hlavne pre strieľačky je to zásadný parameter, pretože tam o víťazstve často rozhoduje každá sekunda.

Väčšina herných notebookov ponúka obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. U drahších mašín narazíte na hodnoty od 144 Hz až do 200 Hz.

Chladenie notebooku

Hry sú náročné na výkon a náročná prevádzka produkuje teplo. V prípade herného notebooku ide skutočne o veľa tepla a prehrievanie notebooku je niečo, čo naozaj pri hre riešiť nechcete.

Väčšina herných notebookov preto ponúka vymakaný systém chladenia, ktorý zabraňuje prehrievaniu a spomaľovaniu notebooku.

Notebooky sa väčšinou chladia na viacerých miestach, a práve u herných nájdete väčší počet rebier cez ktoré sa notebook ochladzuje.

Moderné herné notebooky sa dokážu chladiť tak, že nemáte pocit, že sa váš notebook chystá vyletieť do vesmíru. Chladenie je pomerne tiché.

Pokiaľ ale s prehrievaním notebooku bojujete, mrknite sa pokojne po chladiacej podložke, ktorá môže problém s prehrievaním pomôcť vyriešiť.

Doporučené články